Новият завод на “Хювефарма” ще изнася ветеринарни ваксини за над 100 държави

В присъствието на много официални гости бе открит днес новият завод на “Хювефарма” в Разград. В нещо ще се произвеждат ваксини за над 100 държави – съобщи собственикът на компанията Кирил Домусчиев.

От пресслужбата на Община Разград информират, че Кметът на Община Разград Добрин Добрев заедно с председателя на Общинския съвет Галина Георгиева и заместник-кметовете Полина Иванова, Хабибе Расим и Зорница Евгениева бяха сред гостите на официалната церемония, с която бе открит новият завод за производство на ветеринарни ваксини на „Хювефарма“.

Кметът Добрин Добрев имаше честта заедно с президента и изпълнителен директор на „Хювефарма“ Кирил Домусчиев, вицепрезидента на „Хювефарма“ Еди Перон, изпълнителния директор на „Биовет“АД Ангел Желязков и управителя на „Биовет-клон Разград“ Теменуга Газдова да пререже лентата на новия завод.

В приветствието си към представителите на компанията Кметът Добрев отправи благодарност към собствениците Кирил и Георги Домусчиеви за това, че преди вече доста години избраха Разград и закупувайки тогавашния завод за антибиотици го модернизираха, надградиха и развиха нови мощности. „Благодаря ви, че повярвахте в Разград. Ясно осъзнавам привилегията да съм кмет на община, в която се разкрива такъв модерен завод, изграден по всички норми и нови технологии, сертифициран по най-високите стандарти. Завод, който ще донесе на Разград над 300 нови работни места, в който ще се произвеждат ваксини, които ще достигат до всички краища на света, и те ще излизат от Разград. С този нов завод Разград ще направи смела крачка напред, нареждайки се сред градовете със сериозно развита индустрия, със сериозно развито високотехнологично производство, което дава принадена стойност, много по-голяма, отколкото други сектори.“ – каза още г-н Добрев. Той пожела на собствениците на компанията Кирил и Георги Домусчиеви, на мениджмънта и служителите много здраве, устрем, и кураж за разкриване на нови хоризонти и нови висоти. Кметът изрази и надежда, че тази инвестиция в Разград ще е поредната, но не и последната.

Президентът на „Хювефарма“ Кирил Домусчиев съобщи, че ваксините, които ще се произвеждат в Разград, ще се продават в над 100 държави и ще носят слава и за Разград, и за България за това, че високотехнологичен български продукт се посреща добре и се търси на всички световни пазари. Г-н Домусчиев заяви, че изграждането на завода е било голямо предизвикателство пред всички в „Биовет“ и „Хювефарма“, тъй като в България няма традиции в производството на ваксини, технологиите са много сложни и се изисква специфично оборудване, което не се намира лесно. Кирил Домусчиев каза още, че този голям по мащабите си завод ще гарантира необходимите количества на „Хювефарма“ не само за тази и следващата година, а ще гарантира капацитет за следващите 7-8 години. Заводът вече работи, не на пълния си капацитет, но от него излизат първите ваксини – обяви още Домусчиев. Той припомни, че „Хювефарма“ е една от десетте най-големи фармацевтични компании в животновъдството. Г-н Домусчиев благодари на всички, работили за изграждането на ултрамодерния завод и административна сграда с лаборатории към нея. „Колегите тук заслужаваха да имат нещо модерно и ново“ – категоричен бе той. Домусчиев благодари и на всички партньори на компанията, архитекти, строители и банкери. „Трудното мина, предстои по-трудното – да запълним капацитета на завода“ – завърши г-н Домусчиев.

Теменуга Газдова изрази благодарност към Кирил Домусчиев за новата мащабна инвестиция и увери, че всички „ще оправдаем доверието, като положим всички усилия да произведем голямо количество ваксини на високо качество в новите мощности“.

Приветствия отправиха и вицепрезидентът на „Хювефарма“ Еди Перон и изпълнителният директор на „Биовет“АД Ангел Желязков, а преди официалните речи Русенският митрополит Наум и архиерейският наместник на Разград отец Георги отслужиха водосвет за здраве.

Всички гости на откриването имаха възможност да разгледат новия завод.

Той е модерен и високотехнологичен, оборудван с последно поколение машини и съоръжения. Проектиран  е да бъде мултифункционален, с няколко независими технологични линии, което осигурява гъвкавост и ефективност на производството.

Инвестицията е в размер от 140 милиона лева. Строителството започва  в края на 2019 г. и въпреки тежката ситуация с КОВИД пандемията, не спира и приключва за 4 г. През този период са направени дизайна, проектирането, доставката и инсталирането на оборудването, тестовете и получаването на всички разрешителни за извършване на дейността.

Заводът има сертификат за добра производствена практика от БАБХ,  валиден за целия Европейски съюз. Съоръжението е с обща площ 12 000 кв.м., от които 8 000 кв.м. са белите стаи с различен клас на чистота. Оформени са независими зони – за производство на ваксини от яйца, бактериални ваксини и вирусни ваксини. Има специализирана зона за стерилно пълнене в инжекционни флакони, лиофилизация и опаковане на продукцията.

За контрол на качеството в процеса на производството и на готовата продукция са изградени и оборудвани модерни лаборатории за проверка и анализ.

Условията на производство отговарят дори на стандартите за производство на хуманни ваксини, но Хювефарма е специализирана в продукти за животните. Затова и ваксините, които ще се произвеждат в Разград, ще са за индустриалното животновъдство – за птици, говеда и свине.

По време на изграждането на завода в лабораторията за научно-развойна дейност в Пещера са разработвани щамовете и технологиите. Сега те се трансферират в Разград. Предстои пускане на пилотни валидационни партиди и доокомплектоване на досиетата на продуктите и получаване на регистрация за продажба. Плановете са до регулярно производство да се стигне до 2 години. В момента в завода работят 70 души, но през следващите години при пълно натоварване на капацитета ще надхвърлят 300.

Още снимки вижте на Фейсбук страницата на Община Разград.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *