Новите училищни директори си подписаха трудовите договори

Тримата нови училищни директори подписаха трудовите си договори с началника на Регионалното управление на образованието в Разград Ангел Петков. Той ги представи пред местните журналисти, предстои да ги представи и пред педагогическите колективи и на общинските кметове. Любопитното е, че и във феминизираната учителска професия и тримата нови директори са мъже. Общото е и, че те вече познават обстановката в училищата, които ще ръководят, тъй като са работили в различни периоди в тях.

Петков им пожела на добър час, постави им задачи за повишаване мотивацията на децата към обучението, за създаване на добър климат в училищните колективи, за повишаване квалификацията на учителите и за подобряване работата с родителите. Препоръча им още да работят и с останалите държавни и общински институции. Предупреди ги, че подлежат на контрол от страна на 17 инстанции.

Въпреки обжалванията на резултатите от конкурса новият директор на ОУ“Никола Икономов“-Разград е Димитър Петров. От РУО вече са отговорили на жалбата на изгубилата конкурса Елка Драмалиева, като считат, че конкурсът е проведен съобразно Закона за училищното образование. Подобни конкурси не подлежат на обжалване пред съдебна инстанция – уточни Петков. По Закона за достъп до информация е поискала да получи протоколите от конкурса, след становище от участниците в конкурса те ще й бъдат предоставени съответно с открити или заличени лични данни – допълни Петков.

Новият директор на ОУ“Никола Икономов“ има първоначално инженерно образование, след което придобива педагогическа специалност. Работил е в Гимназията по икономика в Разград, след това като мениджър в частния сектор, от 5 години работи в ОУ“Никола Икономов“, през последните е заместник-директор. Преподава информатика. Познава добре колектива –  65 педагози и 12 непедагогически персонал. Имаме готовност за онлайн обучение и в новата учебна година, но особено за по-малките ученици е по-добре да имат личен контакт с първия си учител – коментира Димитър Петров. В училището учат 650-660 деца.

Николай Нанев е новият директор на ОУ“Христо Ботев“-Исперих. Той е в образователната сфера от 1983 г. Учил е в Софийския и Великотърновския университет, специалност „География“. Работил е първоначално като неквалифициран учител, после като квалифициран, помощник-директор и директор. Между 2000 и 2010 г. е помощник-директор на училището, което от днес управлява. През 2010 г. печели конкурс за директор на ОУ“Н.Й.Вапцаров“-Вазово, там е до август 2019 г., откогато е временно изпълняващ длъжността директор на ОУ“Христо Ботев“-Исперих, в което учат 270 ученика в 13 паралелки. Тазгодишният випуск се е представил добре на външното оценяване, има двама ученици с над 90 точки по български език, а всичките 34 деца са приети в гимназии. Училището е средищно – в него учат деца от Исперих, Свещари, Малък Поровец, Голям Поровец, Драгомъж и Лъвино. Те се возят в училищен автобус.

Вахид Хюсеинов е новият директор на ОУ“Христо Ботев“-Гороцвет. Той е получил най-много точки на теста – 41 от 50 възможни. Вахид Хюсеинов е начален учител с преподаване на английски език. 30 години е преподавал в училището в село Бели Лом, от които 12 е бил директор на учебното заведение. След закриването му работи 5 години в училището в Трапище, от миналата година е временно изпълняващ длъжността директор на ОУ“Христо Ботев“-Гороцвет. Доволен от материалната база на училището. Добре работи с учителите в учебното заведение със 115-годишна история, в което учат 104 деца.

Ангел Петков представи и победителя в още един конкурс за учебно заведение, макар там процедурата да е със седмица назад. В понеделник е бил изпитът на кандидатките да ръководят Центъра за специална образователна подкрепа(бившето Помощно училище) в Кубрат. По-добре се е представила временно изпълняващата длъжността Добринка Добрева. Конкурентката й не е обжалвала в тридневния срок, сега тече 14-дневния срок, в който кандидатът, на който е предложено да подпише договор, има време за размисъл – обясни Петков. Добрева е завършила Начална педагогика, след което и Специална педагогика. Работила е 8 години в Ресурсен център-Разград, след което става възпитател в ЦСОП-Кубрат. Обяснява, че за периода, в който е временен директор на институцията са реализирани няколко проекта, сред които осигуряване на достъпна среда в общежитието на ЦСОП. Децата със специални потребности имат нужда от много грижи, осигуряват им ги специалистите в Центъра – казва още Добрева. Тя съобщи още, че отношенията в колектива са много добри и тя има подкрепата на работещите там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *