Новите случаи на COVID-19 се оказаха рекордни 6: в Исперихско, Лознишко и в Разград

Коронавирус

Шест са новите случаи на COVID-19 в Разградско, което е рекорд за денонощие. От Областна администрация-Разград съобщават, че по информация на директора на РЗИ – Разград д-р Ася Генева към 25 юни новите случаи са:

  1. 1. Мъж на 44 г. от община Исперих, с. Къпиновци. Потърсил медицинска помощ на 24.06.2020 г. в МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“ АД, гр. Разград, където е хоспитализиран в Отделение по инфекциозни болести. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/. Изследван e в лабораторията към МБАЛ – Разград. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Лицето е с придружаващо заболяване: хронична сърдечна болест.
  2. Мъж на 55 г. от община Исперих, с. Вазово. Потърсил е медицинска помощ на 24.06.2020 г. в МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“ АД, гр. Разград, където е хоспитализиран в Отделение по инфекциозни болести. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/. Изследван e в лабораторията към МБАЛ – Разград. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Лицето е с придружаващо заболяване: хронична сърдечна болест.
  3. Жена на 61 г. от община Исперих, с. Китанчево. Потърсила е медицинска помощ на 24.06.2020 г. в МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“ АД, гр. Разград, където е хоспитализирана в Отделение по инфекциозни болести. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/. Изследван e в лабораторията към МБАЛ – Разград. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Придружаващи заболявания: хронична сърдечна болест, хронично обструктивна белодробна болест.
  4. Мъж на 78 г. от община Лозница, с. Гороцвет. Приет в отделение по неврология /в изолатора/ към МБАЛ – Разград на 24.06.2020 г. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/ за изследване. Изследван e в лабораторията към МБАЛ – Разград. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен.  Лицето е приведено на 25.06.2020 г.  в Отделение по инфекциозни болести на МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“ АД. Придружаващи заболявания: застойна хронична сърдечна недостатъчност, аортна стеноза и абсолютна аритмия при предсърдно мъждене. Състояние след прекаран инсулт.
  5. Мъж на 39 г. от община Исперих, гр. Исперих. Потърсил медицинска помощ на 25.06.2020 г. в МБАЛ „Медика“ АД, гр. Русе, където е хоспитализиран в Отделение по инфекциозни болести. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/. Изследван e в лабораторията към СМДЛ „Здраве“ – Русе. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Лицето не съобщава придружаващи заболявания.
  6. Мъж на 55 г. от община Разград, гр. Разград. Потърсил медицинска помощ на 25.06.2020 г. в МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“ АД, гр. Разград, където е хоспитализиран в Отделение по инфекциозни болести. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/. Изследван e в лабораторията „Рамус„- София. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Лицето не съобщава придружаващи заболявания.

Общият брой регистрирани за COVID-19 за областта е 59, от тях активни 34. Един оздравял  – жена на 69 г. от гр. Разград. На стационарно лечение са 13 в                     МБАЛ „Св.Иван Рилски – Разград“  АД гр. Разград, от които един е интубиран. Седем  пациенти са на стационарно лечение в  УМБАЛ „Медика- Русе“ гр. Русе и четирима в УМБАЛ „Канев“ АД, гр. Русе.

Общ брой поставени под карантина – 305.

Във връзка със заповед на министъра на здравеопазването, екипи от РЗИ – Разград продължават масирани проверки за спазване на противоепидемичните мерки. На 25.06.2020 г. са проверени общо 43 обекта.

Днес екипите правят проверки на територията на гр. Разград и община Исперих.

Във връзка с публикации в някои медии, РЗИ – Разград съобщава, че на територията на град Разград не е издавано предписание за затваряне на лечебно заведение и на аптека, заради COVID-19. РЗИ – Разград е издала предписание за затваряне на аптека в срок от 48 часа, за извършване на крайна дезинфекция, който вече изтече. Към днешна дата на територията на гр. Разград няма затворено лечебно заведение или аптека.

РЗИ – Разград съобщава още, че разминаването в данните от вчера на РЗИ – Разград и Националната информационна система на броя заразени от COVID-19, е поради късно потвърдена проба за положителен PCR тест и данните не са били вкарани в системата. Случаят е бил съобщен по телефона.

РЗИ – Разград призовава всички граждани да спазват въведените противоепидемични мерки и  благодари на всички, които дисциплинирано ги спазват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *