Новите партии поискаха заместник-председатели на РИК, но старите не се разбраха за председател и пак ЦИК ще назначава служебно

Консултациите при Областния управител Гюнай Хюсмен за състав на Районната избирателна комисия и този път приключиха набързо и без консенсус, а решението остава за ЦИК. Новите партии в последния парламент – „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри вън!“ – поискаха по едно заместник-председателско място, ДПС имаше резервен план, ако няма председател, но ГЕРБ-СДС и БСП не се разбраха кой да излъчи председателя на комисията.

Представителят на БСП Петя Стефанова мотивира предложението си номинираният от нейната политическа сила да оглави РИК с недоволство от работата на предходния РИК от изборите на 4 април. По думите й Хубан Соколов от ГЕРБ-СДС не е създал добра организация на изборния процес нито в изборния ден, нито вечерта при приемането на секционните протоколи. Че е имало стресови ситуации изрази мнение и представителят на „Демократична България“ Огнян Обрешков. Той допълни още, че е необходимо да има ротация на този ръководен пост.

Областният координатор на ГЕРБ Валентин Василев защити своята номинация с аргумента, че Хубан Соколов е бил директор на правна дирекция в Община Разград, уволнен е от настоящото ръководство, но е възстановен от Върховния административен съд.

Соколов отново бе номинацията на ГЕРБ-СДС за председател, а предложението на БСП бе също за адвокат, но с повече опит в администрирането на избори – Силвия Великова. По закон ГЕРБ има и трима членове на комисията, предложенията са за: Ралица Костова-Цветанова, Павлина Кившанова и Айсел Хасанова, и трите бяха и в предходната РИК. БСП има квота от още един член на комисията, предложението е за Любица Бочева от Исперих.

ДПС също обявиха, че имат желание да излъчат председател на РИК, но уточниха, че склонни и на секретарско място, което при второто завъртане на изказването на мнения се затвърди. Конкретното предложение е за адвокат Нергин Хамдиев. ДПС има право на още един редови член на комисията, това ще е Юмгюл Ахмедова.

„Има такъв народ“ имат квота от трима представители и предложиха един от тях да е заместник-председател. Номинацията е на Светлана Неделчева, която в предходната РИК бе от “Обединени патриоти”, а редови членове ще са Албена Тодорова и Димитър Бобуранов.

Другият заместник-председател бе предложен от „Изправи се! Мутри вън!“. Той е сред малкото нови лица в РИК, но с опит в организацията на избори от друга позиция – като дългогодишен служител в Областна администрация. Номинацията на ИСМВ е за Иван Радушев.

Предложението на „Демократична България“ е за адвокат Ивелина Игнатова.

Тъй като срокът за представяне в ЦИК на резултатите от неуспешната консултация е 16 май, неделя, политическите лидери останаха в залата, за да изчакат изготвянето на протокола и да го подпишат.

Срокът, в който ЦИК назначава районните избирателни комисии според хронограмата на предсрочните избори, е 21 май.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *