Нова заповед с подробни указания за търговските обекти

Разград

Нова заповед за предприемане на противоепидемични мерки, която включва по-подробни указания относно дейността на търговските обекти, издаде днес Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев – съобщават от пресцентъра на Община Разград.

Заповед №356/27.03.2020 г. е издадена на основание клаузи от ЗМСМА, Закона за защита при бедствия, Закона за здравето, Заповед на Министъра на здравеопазването №РД-01-124 от 13.03.2020 г., последно изменена със Заповед РД-01-154/26.03.2020 г. и на основание обявеното с Решение на Народното събрание от 13.03.2020 г. извънредно положение, препоръките на Националния оперативен щаб, както и на основание инструкции, получени с писмо от Директора на Регионалната здравна инспекция в Разград.

В заповедта се указва да се учести периодът на дезинфекция на търговските площи, колички и кошници за пазаруване и други контактни повърхности  като се извършва най-малко по три пъти дневно. Храните, които се предлагат в неопакован вид или насипно състояние, следва да бъдат съхранявани по начин, който възпрепятства прекия досег на клиента с тях или да са предварително пакетирани.

В заповедта се указва още на производителите и търговците на храни да спазват стриктно добрите практики за производство и търговия с храни, системата за управление на безопасността на храните, да бъде създадена и организация за стриктен контрол по отношение спазване на въведените процедури за почистване и дезинфекция на помещения и оборудване.

Цялата заповед вижте ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *