Нищо ново за Коронавируса в Разградско: Тайно заседание и разминаване с националните данни за болните

Поредно тайно заседание на Областния кризисен щаб за борба с Коронавируруса с твърде малко оповестена съдържателна информация след това и разминаване с националните данни за заболелите в региона.

Според Единия информационен портал https://coronavirus.bg/bg/ през последното денонощие в Разградско има 2 нови случая, с които общият им брой става 46, а според Областния кризисен щаб има само един нов случай и общо са 45.

Новият случай е описан в информацията от Областна администрация с медицински термини, които трябва да се разгадават с гугъл, и въпреки че е от Ясеновец и че почти всеки ден там има нови случаи, но общият им брой не се обявява, изводът на заседаващите е, че там всичко е наред. Твърди се още, че са обсъдени нови мерки за подобряване на координацията между институциите, какви са те не става ясно, но след като има разминавания, явно има нужда и от мерки, а какви само щабът знае.

Публикуваме прессъобщението без редакторска намеса:

„Днес, 18 юни 2020 г., Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен свика заседание на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19.

На проведено в зала 712 на Областна администрация Разград заседание, председателствано от Областния управител, участваха кметове и зам. кметове на общини, директорите на болниците в областта и на Центъра за спешна медицинска помощ – гр. Разград, директорът на  РЗИ – д-р Ася Генева, комисар Константин Костов – зам. директор на ОД на МВР – Разград, д-р Илиян Драмалиев – директор на Областна дирекция „Безопасност на храните“ – Разград, Ангел Петков – началник на Регионално управление на образованието Разград. На срещата присъстваха и заместник областните управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов.

Всички отговорни институции докладваха на Областния управител Гюнай Хюсмен за дейността си по ограничаване разпространението на COVID-19 в област Разград и по изпълнение на приетите решения на последното заседание на Щаба, проведено на 8 юни 2020 г., за прилагане на противоепидемични мерки, насочени към село Ясеновец, община Разград. По отношение на село Ясеновец са реализирани редица дейности по изпълнение на предписаните противоепидемиологични мерки: Община Разград извърши дезинфекция на улиците в селото, полицията упражнява ежедневен контрол на поставените под карантина лица и за изпълнение на указанията от заповедите на кмета на община Разград и на директора на РЗИ-Разград, инспектори от Областна дирекция „Безопасност на храните“ са извършили мащабни проверки на търговски обекти в населеното място.

Директорът на Регионална здравна инспекция Разград – д-р Ася Генева посочи, че благодарение на тези съвместни действия на компетентните институции и добрата координация от страна на Областния управител и Областния щаб, се постига максимално ограничаване разпространението на коронавируса, като все още като огнище на заразата остава село Ясеновец, където обаче ескалацията на разпространението на коронавируса е овладяна и през последните дни възникват само единични случаи.

Началникът на Регионално управление на образованието Разград, че държавните зрелостни изпити и външното оценяване на седмокласниците са проведени при стриктно спазване на противоепидемиологичните мерки.

Областният управител призова отговорните институции да прилагат стриктен контрол по спазване на противоепидемиологичните мерки за населените места с регистрирани случаи на лица, заразени с COVID-19 и гражданите за отговорно отношение.

По време на заседанието д-р Ася Генева представи актуална информация за карантинирани, заразени и контактни на заразени с коронавирус на територията на областта, според която на 17.06.2020 г. е регистриран един нов потвърден случай на COVID-19 в област Разград – жена на 71 г. от град Исперих. Потърсила е медицинска помощ на 14.06.2020 г. в „МБАЛ – Исперих“ ЕООД, гр. Исперих, където е хоспитализирана в ОВБ /в изолатора/. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/ и е изследван в лабораторията към МБАЛ – Разград. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Болната е приведена в ОИБ на МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“ АД със специализиран транспорт. Лицето е със следните придружаващи заболявания: ИБС, АХ и МСБ. Към 18.06.2020 г. поставените под карантина лица в областта са 248. Общият брой регистрирани за COVID-19 за областта е 45, от тях активни 25. На стационарно лечение са 9 в МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“ АД гр. Разград. Петима пациенти са на стационарно лечение в УМБАЛ „Медика – Русе“ гр. Русе и двама в УМБАЛ „Канев“ АД, гр. Русе. Общо за област Разград са регистрирани три случая на лица, починали от COVID-19.

Обсъдени бяха механизми за още по-добра координация и комуникация между институциите като РЗИ, ЦСМП, болниците, полицията и местната власт.“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *