Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е новият председател на парламента

Адвокатът Никола Минчев бе избран от новите депутати за председател на 47-ото Народно събрание по предложение на „Продължаваме промяната“.

Така бе сложен край на дамското управление на парламента, който през последните години бе оглавяван изцяло от дами – Цецка Цачева, Цвета Караянчева и Ива Митева.

Никола Минчев бе одобрен със 158 гласа “за”, 72 се въздържаха, а 1 бе против. Предложението беше направено от председателя на “Продължаваме промяната” Кирил Петков.

Хамид Хамид от ДПС поиска обаче 30-минутна почивка, за да може народните представители да обмислят номинацията, след което доайенът на НС д-р Силви Кирилов я даде.

„Възраждане“ направи и своя номинация – Цончо Ганев.

“В благоприятното положение сме на хора, които сме получили доверието на българските граждани. Предстои по-тежката задача – доверието да бъде оправдано. НС е върховната институция, която защитава всички сфери в обществения живот – от правата на хората до това да изведе българското общество до заслужено челно място в Европа. Парламентът отразява нагласите на обществото с избора на 7 формации, избирателят ни показа, че иска екипна работа, а не авторитарна работа. Длъжни сме да се съобразим с волята му. Ще има спорове, но в рамките на дискусия. Нека в пълен 4-годишен мандат да наложим нов модел на правене на политика”, заяви Никола Минчев във встъпителното си слово като председател на парламента.

Митев бе избран за народен представител от Перник, където бе водач на листата на формацията на Кирил Петков. За разлика от повечето лица в най-новия политически проект в България, които са икономисти и финансисти, Никола Минчев е юрист.

Роден през 1987 година, Никола Минчев завършил е Немската гимназия в София, след което придобива магистърска степен по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Кариерата му започва в най-голямата адвокатска кантора в България “Джингов, Гугински, Кючюков и Величков”.

Най-голямата му страст е процесуалното представителство, като е защитавал правата на клиенти пред Арбитражния съд на Международната търговска камара. Участвал е в конференции и е водил лекция пред Energy Law Group (европейска мрежа от адвокато в областта на енергийното право). Опитът му включва и банкова регулация и капиталови пазари, както и обществени поръчки.

Вярва, че с добри закони може да бъде постигнат добър ред, така че да не се налага младите хора да избират между щастието в България и добрата реализация в чужбина. Говори английски и немски език. „Целия си живот досега съм изкарал в България. За мен е чест да споделям общи принципи с хора като Кирил Петков и Асен Василев и да бъда част от този екип”, споделя Минчев.

Новият председател на Народното събрание е футболен фен. Той обича спорта и още помни времето, когато „Миньор“ и „Металург“ бяха заедно в „А“ група.

Рекорден брой зам.-председатели ще има 47-мото Народно събрание. Депутатите гласуваха всички седем парламентарни групи да имат свой представител в парламентарното ръководство.

Така обаче се оказа, че председателската маса, която се намира над парламентарната трибуна е твърде малка, за да побере всички заместници на Никола Минчев. Наложи се да донесат допълнителни столове, за да заемат местата си членовете на ръководството.

Заместник-председателите на НС са Мирослав Иванов от ПП, Росица Кирилова от ГЕРБ, Мукаддес Налбант от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП, Ива Митева от ИТН, Атанас Атанасов от ДБ и Цончо Ганев от Възраждане. За гласуваха 239 депутати, без против и въздържали се.

Източник: www.dariknews.bg.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *