Никола Комаровски за трета поредна година спаси Богоявленския кръст

18-годишният Никола Комаровски за трета поредна година извади Богоявленския кръст от язовир „Пчелина 2” на Йордановден – съобщават от пресслужбата на местната управа.

Традиционният ритуал се организира за предприемачите Андрей Андреев, Джипо Джипов и Христофор Илиев. Община Разград оказва съдействие по отношение на обезопасяване на зоната, в която скачат участниците, осигуряване на спасител и лодка, както и съвместно с РУ на МВР-Разград – за обособяване на зони за паркиране.

16 млади мъже участваха в ритуала „Спасяване на Богоявленския кръст”. Преди да скочат във водата, красивият дървен кръст бе осветен и благословен от архиерейския наместник отец Георги. Той хвърли кръста, след който скочиха смелчаците. Пръв до Богоявленския кръст стигна Никола Комаровски. Той е ученик в НПТГ”Шандор Петьофи”, състезател от СКК”Будо”. През последните години Никола Комаровски е и традиционен участник в класацията „Спортист на Община Разград на годината”. През 2023 г. бе класиран на шесто място в десетката. През отминалата година се бе класирал на второ място при мъжете над 75 кг. на Държавно първенство по кумите, както и на трето място при младежи 16-17 години на Балканско първенство по киокушин карате, кат. до 75 кг.

След като излезе от язовира Никола Комаровски сподели, че усещането да извади Богоявленския кръст е уникално. Той си пожела да е здрав и да има успехи през годината в предстоящите състезания, пожела здраве и късмет и на присъстващите на ритуала.

Никола Комаровски получи осветена икона на Св. Йоан Кръстител, грамота за участие и православно календарче имаше за останалите участници.

Сред многобройните зрители на тазгодишния ритуал бяха и кметът Добрин Добрев, председателят на Общински съвет Галина Георгиева, както и областният управител Владимир Димитров.

Ритуалът и тази година завърши с българско хоро край огъня под звуците на жива музика от тъпан и гайда.

Още снимки вижте на Фейсбук страницата на Община Разград.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *