Не 2, а 4 са новите случаи на COVID-19, от тях трима са в болница

Коронавирус

Не 2, а 4 са потвърдените случаи на COVID-19 в Разградско. Трима от болните са в лечебни заведения в Разград и Русе. Това става ясно от информация, обявена от Областна администрация-Разград.

По данни на директора на РЗИ – Разград д-р Ася Генева на 03.06.2020 г. са регистрирани четири нови потвърдени случаи на COVID-19 в област Разград.

Единият е на мъж  на 54 г. от гр. Разград. Потърсил e медицинска помощ на 02.06.2020 г. в УМБАЛ „Медика – Русе“, гр. Русе, където е хоспитализиран за лечение. Взет e респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/. Изследван e във вирусологична лаборатория към УМБАЛ „Св. Марина“, гр. Варна. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен.

По информация на Областна администрация-Русе става въпрос за международен шофьор, който се е завърнал от Унгария. В момента е настанен в УМБАЛ „Медика“ с двустранна бронхопневмония, но в стабилно състояние. Мъжът е влязъл в страната на 12-ти май през гранично контролно-пропускателния пункт при Видин, минал е през София, където е разтоварил съответния товар и оттам се е прибрал в Разград. От страна на РЗИ-Видин му е наложена домашна карантина за периода от 12-ти до 25-ти май. Мъжът е спазвал всички мерки за социална изолация на домашния си адрес, където живее само със съпругата си. От 25-ти миналия месец проявява оплаквания като парене и болки в гръдната област, повишена телесна температура до 38 градуса, сънливост, безапетитие, както и суха кашлица.

Личният му лекар го лекува с антибиотик, но терапията се оказва безрезултатна и след направена рентгенография са констатирани данни за пневмония вдясно. Отново му е назначено лечение, но с друг антибиотик, и то инжекционно, но подобрение пак не е установено. Затова на 2-ри юни съпругата му го транспортира с личния си автомобил до УМБАЛ „Медика – Русе“, където е прегледан в спешното отделение на болницата и незабавно е приет в отделение за лечение и наблюдение на пациенти с коронавирус.

Жена на 69 г. от гр. Разград е другият потвърден случай по данните на Областна администрация-Разград. Тя е пролежала в отделение по гастроентерология към МБАЛ – Разград за периода 01.06.2020 г. – 03.06.2020 г. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/ за изследване. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Тя е приведена в ОИБ към МБАЛ – Разград на 03.06.2020 г.

Жена на 73 г. от гр. Исперих е също с потвърдена диагноза. Тя е пролежала  в отделение по вътрешни болести към МБАЛ – Исперих за периода 01.06.2020 г. – 03.06.2020 г. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/ за изследване. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Жената е приведена със специализиран транспорт в ОИБ към МБАЛ – Разград на 03.06.2020 г.

Жена на 64 г. от  с. Ясеновец е четвъртият случай за последните 24 часа. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Тя е без клинична симптоматика и не съобщава за придружаващи заболявания. Поставена е в изолация в домашни условия, за срок от 28 дни, с предписание на директора на РЗИ – Разград.

Към момента са установени 20 контактни лица. Продължава епидемиологичното проучване. В двете лечебни заведения – в Разград и Исперих – е извършена дезинфекция, съгласно указанията. Отделенията, в които са били потвърдените случаи, са затворени за срок от 24 часа. Взети са проби на пациентите и медицинския персонал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *