На 17 февруари съдът решава делото на бившия кмет срещу полицай за Фейсбук публикация

На 17 февруари съдът ще се произнесе по делото, заведено от бившия кмет на Разград д-р Валентин Василев срещу полицая Павлин Павлов заради пост на неговия профил в социалната мрежа Фейсбук.

Днес бе последното заседание по гражданското дело, заведено от Василев за нанесени му обиди. Съдът прие като доказателства справки от Община Разград за бюджета на Центъра за работа с деца, към който е танцовата школа „Хорце”, след което изслуша пледоариите на двамата адвокати.

Защитникът на Василев Емилия Събева призова съда да уважи иска от 10 000 лев: 3000 лв. за обида чрез изразите „боклук долен” и „боклуци като теб”; други 3000 лв. за израза „кирливия задник”; 2000 лв. – за разпространяване на неистински твърдения „че е проявил безгрижие към децата на Разград” и 2000 лв. – за разпространяване на неистински. Събева разтвори Тълковния речник, за да опита да докаже колко обидни са изразите, използвани от Павлов. Съобщи, че именно през 2018 г. финансирането на Центъра за работа деца, към който е ДТШ”Хорце”, е завишено, през 2017 и 2019г. е било 82-83 000 лева, а през годината на публикацията – 2018 г. са били 107 362 лева. Събева изтъкна още, че от показанията на свидетелките по делото: бившият зам.-кмет Галина Георгиева, бившият председател на Общински съвет-Разград Надя Радославова и секретарката Красимира Василева – става ясно какъв психически стрес е изживял Василев вследствие на поста, който за два дни бил харесан от над 200 души. Събева и видя и политически мотиви в делото, като постави под въпрос изпращането на Павлов в командировка през лятото, което възпрепятствало получаването на гражданския иск. Той е получил иска в края на септември, което по думите на Събева било „много удобно и използвано от Стоян Димитров в политическата кампания на местните избори.

Самият Стоян Димитров пък поиска съдът да отхвърли и четирите искови претенции. Той продължи да поддържа тезата, че авторството на публикацията не е доказано, тъй като телефонът бил без защита и всеки е можел да го използва. Димитров посочи още, че в текста не се споменава името на кмета Василев. Припомни също, че Василев и друг пък е получавал квалификации от жители на общината, но не се е обиждал до степен да заведе дело. „Защо не заведе дело за „мишок” и „убиец на града” – попита Димитров. Адвокатът обясни още, че дъщерята на ответника и нейната връстничка били огорчени от бездушието и бюрократичното отношение на градоначалника, почти по същото време те посетили и Областния управител Гюнай Хюсмен, където отношението било много по-различно.

След изслушването на пледоариите съдът обяви, че ще се произнесе с решение на 17 февруари.

По делото се проведоха 3 заседание, ищецът не се яви на нито едно, а ответникът имаше подкрепа на граждани, които протестираха с плакати пред съда преди две от заседанията.

Припомняме, че процесът в Районен съд-Разград е свързан с публикация на профила на Павлин Павлов във Фейсбук, за която той твърди, че е направена от друг разградчанин, живеещ във Великобритания. Събитията се развиват преди повече от година – през ноември 2018 г. Тогава дъщерята на полицая заедно с нейна връстничка се срещат с кмета д-р Валентин Василев, за да искат финансиране за участия на Детска танцова школа „Хорце”. Той отказал и момичето споделило с баща си и негов приятел. След това на профила на бащата се появил пост, който според Василев е довел до претърпяване на неимуществени вреди – унижаване на честта и достойнството му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *