На среща в Разград румънци и германци решиха да се побратимят

Ръководството на Община Разград се срещна с делегациите от побратимените градове Кълъраш и Витенберге – съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Те са официални гости на тазгодишното издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти. Тричленната делегация от румънския град Кълъраш е водена от кмета Мариус Григоре Дулче, а четиричленната делегация от Витенберге – от председателя на комисията по култура към Градския съвет Уве Флакер.

Заместник-кметът и изпълняващ функциите Кмет на Разград Добрин Добрев благодари на гостите за това, че са се отзовали на поканата на местната управа, отправи пожелания това да е последното мащабно културно събитие от този ранг, което е белязано от пандемията от COVID-19. Г-н Добрев припомни и на румънската и на немската делегации поводът панаирът да е посветен на киселото мляко, като им показа гърненце с капанско кисело мляко, прочуто с вкусовите си качества. Румънските гости бяха в Разград и на предходното издание на Панаира, а немските – в предишни години.

По време на тристранните разговори кметът на Кълъраш Мариус ГригореДулчезаяви, че срещите на подобни културни празници създават и затвърждават приятелски отношения между регионите. Той отправи покана към ръководството на Община Разград да посети румънската община в края на септември за празника на града. Той отправи и предложение ръководената от него община да се побратими и с немския Витенберге. Идеята бе подкрепена от председателя на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев, който допълни, че това ще даде възможност трите града да реализират общи идеи и проекти.

Гостите от Германия споделиха, че са представители на сектор „Култура“ във Витенберге и искат да обменят опит с културните институции в Разград. Г-н Уве Флакер коментира, че в немския град са се увеличили инвестициите и това е спомогнало и за увеличаване на средствата за култура – секторът, който изисква по-сериозно финансиране.

В срещата участваха и: заместник-кметовете на Община Разград Мирослав Грънчаров, Полина Иванова и Хабибе Расим, секретарят на Община Разград Нели Добрева, както и представители на две културни институции – директорите на Регионалния исторически музей Таня Тодорова и на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ Димитър Петров, тъй като част от немската делегация са ръководителите на еквивалентните институции във Витенберге.

Гостуващите делегации ще участват в част от събитията от Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти, имат и съпътстваща културна програма с посещения на Историческия резерват „Абритус“, Археологическия резерват „Сборяново“ и Етнографския музей в Побит камък.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *