На първа инстанция съдът възстанови на работа дисциплинарно уволнената директорка на училището в Езерче

Уволнената дисциплинарно миналия септември директорка на ОУ”Паисий Хилендарски”-село Езерче Зюлейха Карман е възстановена на работа. Това става ясно от решение на Районен съд-Разград от вчера, 24 февруари. Решението е на първа инстанция, още не е влязло в сила, подлежи на обжалване пред Окръжен съд. Магистратите са постановил и училището да възстанови на Зюлейха Карман съдебните разноски в размер на 1200 лева, както и на съда 460 лв. разноски.

Припомняме, че Зюлейха Карман бе уволнена в началото на учебната 2020/21 г., след като родители от селото отказаха да пуснат децата си на училище в продължение на няколко дни, включително и на първия учебен ден. Като аргументи изтъкваха лошо отношение от директорката, както към част от децата, така и с учителския колектив.  Родителите бяха подкрепени от общинската управа на Община Цар Калоян. След няколкодневни преговори и търсене на компромисни варианти от началника на Регионалното управление на образованието Ангел Петков Зюлейха Карман бе уволнена дисциплинарно. Тя обаче е оспорвала пред Районен съд-Разград уволнението си и то е отменено на основание неспазена процедура по Кодекса на труда. Работодателят е задължен да изслуша служителя или да приеме писмени обяснения, а липсват категорични доказателства, че това се е случило – счита съдът. Основанието за отмяна на уволнението е чл. 193, ал. 2 от Кодекса на труда – уточнява съдебният състав.

“Решението е справедливо и очаквано. Все пак в Кодекса на труда няма все още основание за уволнение “колективът не харесва директора” или “селото/градът/кварталът не харесва директора”. Най-лошото е, че родителите се превръщат в жертва на една политическа игра, а още по-лошото е, че въвличат в нея най-невинните хора – децата и пряко засягат правото им на образование. Дори това решение да се обжалва до по-горна инстанция, аз не очаквам промяна в крайния извод на съдилищата. Подобно обжалване само ще забави връщането на г-жа Зюлейха Карман, но няма как да го предотврати.” – заявява в съобщение до медиите заяви адвокатът на уволнената Кристиан Гьошев от Адвокатска колегия – Пловдив, който се е специализирал предимно в трудови дела в сферата на образованието.

 1,730 total views,  2 views today

6 Replies to “На първа инстанция съдът възстанови на работа дисциплинарно уволнената директорка на училището в Езерче”

  1. Заслужена и справедлива победа! Лично познавам Зюлейха Карман, един прекрасен човек, педагог и всеотдаен Директор! Госпожа Карман непрекъснато се усъвършенства и развива професионално, повишава авторитета на училището, стимулира развитието на заложбите на учениците като организира участието им в общоучилищния и обществен живот, в проекти, състезания… Изключително честен, добронамерен, толерантен човек! Поздравления и успех!!!

  2. Вярвам в успеха на г-жа Карман! Благодаря на съда и отговорните съвестни магистрати за справедливото и законно решение! Що се отнася за заслугите и като директор, те са всеизвестни и явни на фейсбук страницата на училището: https://www.facebook.com/OusvPaisijHilendarskiSEzerce
    ОУ “СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ” – С. ЕЗЕРЧЕ.
    Няма как да се петни името на един работещ директор, след като фактите са налице.

  3. И аз познавам лично тази прекрасна директорка. Тя разви училището до такова ниво, че не мога да изброя спечелените награди, работата им по проекти, но най-важното, човек кийто учи децата на благородна кауза – да боготворят, да помагат на болни и в неравностойно положение техни връстници и не само, са се създава подкрепяща среда за хората със специални потребности…Не мога да приема че политическта конюнктура решава бъдещето на един изграден лидер и добър човек като Зюлейха Карман. Очаквам да се завърне скоро. Тя ще докаже че може, както винаги!еф

  4. Лично познавам тази жена. Тя е добър човек и прекрасен педагог.

    1. Вярвам на Зюлейха Карман. Подкрепям я! Тя е уникален човек и професионалист! В Езерче ще осъзнаят каква грешка е допусната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *