На първа инстанция: Осъдиха заместник-кмет за купуване на гласове

Ахмед Ахмед-Карачора

Един от тримата заместник-кметове на Община Лозница е осъден за купуване на гласове и няма да има право да заема поста си почти до края на мандата. Решението е на Районен съд-Разград, все още не е влязло в сила, може да се обжалва пред Окръжен съд-Разград.

Според съдебното решение Ахмед Хасан Ахмед, по-известен в Лознишко като Карачора, е предложил на жител на село Каменар 30 лева с цел да го склони да упражни активното си избирателно право в полза на кандидата за кмет на селото, издигнат от ДПС. Това е станало точно преди 1 година – в деня за размисъл преди първия тур на местните избори през 2019 г.

Наказателният кодекс предвижда санкция от лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 10 000 до 20 000 лева за този, който предложи на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.

Порази изключителни или многобройни смекчаващи обстоятелства Ахмед Ахмед обаче е получил наказание под най-ниския предел – 6 месеца условно и глоба от 5000 лв. Какви са смекчаващите обстоятелства от съдебното решение не става ясно, а мотивите му не са публикувани на сайта на Районен съд.

Съдът е постановил обаче още една санкция: през следващите 2 години Ахмед е лишен от право да заема длъжността заместник-кмет в Община Лозница и друга ръководна длъжност в Общинската администрация.

Ако Окръжен съд-Разград потвърди решението на първата инстанция, Община Лозница ще остане с двама заместник-кметове.

Ахмед Ахмед бе назначен на този пост през август 2018 г. Той е на 53 години, вероятно бе единственият заместник-кмет в областта със средно образование. Има обаче предходен опит в местната власт – беше кмет на село Студенец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *