На Областния щаб критики към журналистите, джипитата и образователния инспекторат

Дейността на джипитата, журналистите и експертите от образователния инспекторат се оказаха сред основните теми на дискусия на заседанието на Областния щаб за борба с коронавируса. Журналистите искали справка за заболеваемостта, която отнема от времето на служителите на РЗИ, джипитата не преглеждали пациенти със съмнения за грип, а от просветното ведомство не контролирали гимназиите и не осигурявали учители на мястото на заболелите. Във връзка с поведението на тези три грешни гилдии бе взето едно решение, изразено категорично становище и отправена критика да се вземат мерки. Справки вече няма да има, гледайте си Единния национален портал, и без това COVID-19 вече има навсякъде – заяви директорът на РЗИ д-р Ася Генева. Това нейно изявление не бе гласувано от щаба, а просто представено като аксиома. И това информационно затъмнение се случва в момент, в който самата Генева  съобщи, че регионът е вече в оранжевата зона със заболеваемост за последните 2 седмици от 158,86 на 100 000 население.

Джипитата пък, вече с гласувано решение, бяха задължени да преглеждат пациентите си и да издават направления за хоспитализирането им, ако се налага.

Докато течеше дискусията, стана ясно, че вече има и един заболял от COVID-19 личен лекар, колежка е поела практиката, докато се лекува.

Стана ясно още, че под карантина заради болен член на семейството е началникът на РУО-Разград Ангел Петков. Има положителен случай и на танцьорка в Капанския ансамбъл, поради което 14 човека от трупата са под карантина. Няма нови случаи в полицията. Три са новите училищни паралелки под карантина – училището с име „Христо Ботев“ с карантинирани седмокласници се оказа разградското, а не кубратското, както предположихме първоначално. Има вече и карантинирани паралелки в ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“-Разград – 11 клас и деветокласници от СУ“Св.св. Кирил и Методий“-Самуил.

Дистанционна забележка получи и директорът на МБАЛ-Кубрат д-р Павлина Мичева, която отсъстваше. Не стана ясно какво й е провинението освен отсъствието, но Областният управител Гюнай Хюсмен заяви, че могат да се вземат мерки и санкции. От няколко заседания на щаба не присъства и представител на Община Цар Калоян, но за там забележки нямаше.

Най-стриктно спазваше мерките и по време на заседанието директорът на РЗОК д-р Камелия Станева, тя отправи и конкретни предложения във връзка с алгоритъма за преглед и прием в болнично заведение на положителни с COVID-19. Д-р Станева изрази убеденост, че статистиките и прогнозите за заболяването са коректни и спомена датата 10 ноември като очакван пик на заболяването. Оказа се, че това е рожденият ден на д-р Генева и коментарите в тази част от дискусията станаха забавни.

Здравните власти съобщиха, че се правят постъпки за увеличаване на леглата за COVID-19 и в трите болници, общинските – в Кубрат и Исперих – трябва да сключат договори с лабораторията в Разград, за да са достоверни тестовете, но се очаква да се изравни плащането от Здравна каса на пътеките за пневмонии и за COVID-19. Когато имат пациенти с необходимост от вентилация обаче, от Кубрат и Исперих трябва да ги транспоротират до областната болница. Всички обаче се съгласиха, че основният проблем не са леглата, а липсата на медицински лица, които да лекуват увеличаващият се брой пациенти.

Д-р Жеков заяви на заседанието, че разградската болница има нужда от рентген и още апаратура на обща стойност над 200 000 лева.

Няколко от институциите докладваха, че извършват проверки във връзка със спазването на мерките в тяхната сфера, конкретни данни обаче изнесе само директорът на ОДМВР Ивайло Йовчев – миналата седмица са наложени санкции за 12 обекта в нарушение.

Може би най-добрата новина от заседанието е тази, че не е допуснато да има заболели в социалните услуги, които никак не са малко на територията на областта, а хората в тях са най-уязвими.

На заседанието добра практика споделиха от Община Лозница – закупени са вани и въведен филтър за ученическите автобуси.

Заместник-кметът  на Община Разград Добрин Добрев пък съобщи, че местната управа ще получава ежеседмична справка за обстановката в детските градини, допълнително е дезинфекциран пазарът, наблюдават се социалните услуги, като цяло е засилен алгоритъмът за дезинфекция.

Участниците в заседанието гласуваха близо 10 допълнителни мерки, повечето от които повтарящи националните. Сред различните е, че за масови мероприятия организаторите трябва да изискват съгласие от Областна администрация или Областния щаб.

Щабът взе още решение да заседава всеки четвъртък от 11,00 ч. онлайн, не стана ясно дали заседанието ще може да бъде наблюдавано от журналисти или други външни лица. Не е много ясно и какво ще се обсъжда на тези заседания, при условие, че се реши всяка институция да изпраща справка за работата си през седмицата всеки петък, обсъждането на тези справки на следващия четвъртък меко казано няма да е особено актуално.

One Reply to “На Областния щаб критики към журналистите, джипитата и образователния инспекторат”

  1. Щаб от кокошки решава как и дали да се кълват стари и непотрибни вложки!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *