На втора инстанция: Доживотна присъда за Владислав Филков за убийството на бащата на съдия

Варненският апелативен съд наложи доживотен затвор при първоначален специален режим на подсъдим за грабеж, придружен с убийство – съобщават от пресслужбата на институцията. Втората инстанция измени решение на Разградския окръжен съд, който беше присъдил 20 години „лишаване от свобода“ за убийството на бащата на съдия от Софийски Градски съд.

През 2019 г. първата инстанция е признала Владислав Филков за виновен в това, че на 25 срещу 26 декември 2014г. в гр.Завет, обл.Разград, със сила противозаконно е отнел 220 лв. от владението на Николай Димитров. Грабежът е бил придружен с убийството на 75-годишния мъж. Разградският окръжен съд е признал за невинен подсъдимия по обвинението, че е присвоил мобилен телефон със сим карта. Уважен в размер от 200 хиляди лв. е гражданският иск на съпругата на починалия.

Прокуратурата протестира съдебния акт пред горната инстанция с искане за осъждане и по второто обвинение, и за налагане на най-тежкото наказание „доживотен затвор без замяна“. Недоволни от присъдата бяха още частните обвинители и подсъдимият, които също обжалваха.

Владислав Филков живеел на една и съща улица с пострадалия, помагал на семейството му и знаел, че възрастните хора са заможни. В Коледната нощ през 2014 г. влязъл в дома им, за да отнеме пари. Намерил 220 лв., но събудил собственика и го убил. Решил да прикрие следите като укрие тялото. В присъствието на бившата си съпруга, го пренесъл с каруца до близкия язовир, направил примка с камъни и го спуснал във водоема. След деянието Владислав заминал за Германия. Тялото на жертвата било открито близо 2 месеца по-късно.

Апелативният съд разпита бившата съпруга на Владислав. Тя обясни, че в нощта на престъплението мъжът й донесъл телефон, който изхвърлили в печката.

Събраните факти дадоха основания на въззивния съд да приеме, че подсъдимият е отнел от владението на пострадалия освен паричната сума, и телефона. Това наложи изменение на присъдата. Настоящата инстанция счита, че престъплението е с такава тежест, която изисква доживотен затвор.

Деянието е изключително дръзко и нагло – извършено е навръх християнски празник, в дома на спящ човек. Това несъмнено създава чувство за несигурност в членовете на обществото. Престъплението е насочено срещу една от най-уязвимите групи – възрастните хора, срещу които издевателствата в малките населени места се ширят, обосновава се съдът. Макар и неосъждан, подсъдимият е бил наказван с глоба заради извършена кражба, докато собствениците спели. Това означава, че действията и поведението му са ескалирали и той представлява заплаха за обществото. Тя може да бъде отстранена чрез принудителна изолация до края на живота му. Съдът счита, че наказанието трябва да подейства предупредително върху останалите членове на обществото, предвид издевателстватанад възрастни и беззащитни хора. Посегателствата срещу деца, старци и хора с увреждания, трябва да се преследват и наказват безкомпромисно, е мнението на настоящия състав.

Решението на Апелативния съд може да се обжалва пред ВКС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *