Наркопроизводителите от Островче остават в ареста

Съд

Апелативен съд – Варна в две отделни заседания определи като неоснователни жалбите на двама обвиняеми за отглеждане на марихуана и за производство на високорискови наркотични вещества.Това съобщават от пресцентъра на Апелативен съд-Варна.

Павел П. и Антон Ж. оспорват изводите на Разградския окръжен съд, който ги е задържал под стража. Срещу двамата са повдигнати две обвинения: че от пролетта на тази година до 29 юли в с. Островче в съучастие са отглеждали растения от вида на конопа и че са произвели с цел разпространение амфетамин и екстази – високорискови наркотични вещества.

Павел П. отрича да е участвал в отглеждането на марихуана, но признава, че в качеството си на химик работи по проекти, свързани с фармацията. Защитата му твърди, че в материалите по делото не се споменава количеството на откритите произведени наркотични вещества. Намерените в имота в с. Островче прекурсори са обикновени химически съединения, които могат да се купят свободно от търговската мрежа, каза в съдебната зала адвокатът. По думите му, Павел и Антон имали търговско дружество, регистрирано на същия адрес с предмет на дейност разработки в областта на химията, така че не е укоримо в такава лаборатория да има химически елементи и съединения.

Апелативната прокуратура е солидарна с направеното от първоинстанционния съд обосновано предположение за съпричастността на обвиняемия към повдигнатите обвинения.

Съдебният състав на апелативната инстанция прие, че в този ранен етап от разследването, извършените първоначални действия показват съпричастността на Павел. Той е осъждан за престъпление, свързано с наркотични вещества, при това именно в с. Островче. Апелативният съд се съгласи с извода на първата инстанция, че е реална опасността Павел П. да извърши престъпление или да се укрие, ако е с по-лека мярка за неотклонение.

Вторият обвиняем по същото досъдебно производство – Антон Ж. признава, че е отглеждал растения от вида на конопа, но само за лична употреба. Използвал лечебното им действие, тъй като имал здравословни проблеми. Защитата му твърди, че откритите химични вещества са такива, с каквито разполага всяко домакинство.

Прокуратурата е на мнение е, че ако е с мярка за неотклонение „домашен арест“, Антон ще възобнови инкриминираната дейност, която макар и за медицински цели, е забранена от закона. Възможно е и да се укрие.

Съдебният състав прецени, че може да се обоснове подозрение за развиване на престъпна деятелност и съпричастност към нея на обвиняемия. Потвърждават го направените от него частични самопризнания за отглеждане на коноп. Апелативният съд сподели доводите на Разградския окръжен съд, че има опасност Антон Ж. да се укрие или извърши престъпление – ако се върне в дома си, където е развивал престъпната дейност, ще се обезсмисли налагането на мярка за процесуална принуда. Със задържането му под стража обаче ще бъде защитен общественият интерес, предвид практиката на обвиняемия да отглежда марихуана.

Определенията, с които Апелативен съд – Варна отказа да уважи исканията за промяна на мерките за неотклонение на обвиняемите за отглеждане на марихуана и производство с цел разпространение на високорискови наркотични вещества Антон Ж. и Павел П., не подлежат на обжалване.

 

 2,436 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *