Наркопласьорите от Благоево: мъжът в ареста, жената – под домашен арест

Разградският окръжен съд, в две поредни заседания, взе мерки за неотклонение по досъдебно производство на ОД на МВР Разград спрямо 39-годишния К.Г. и 23-годишната Б.Н. Това съобщават от пресслужбата на съда.

Двамата са привлечени като обвиняеми за това, че на 23.04.2022 г. в разградското село Благоево, в съучастие като извършители, без надлежно разрешително държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества – 7,30 гр. метаамфетамин, 16,60 гр. амфетамин, 46,35 гр.кокаин и 87,65 гр. марихуана.

От държавното обвинение поискаха и за двамата най-тежката мярка за процесуална принуда, като посочиха, че до момента мъжът има множество влезли в сила присъди за кражби, управление на МПС след употреба на наркотични вещества и трафик на хора. Всички тези осъждания свидетелстват, че обвиняемият е лице с престъпни навици, подчерта по време на съдебното заседание прокурорът по делото. Пледира още, че макар приятелката му Б.Н. да е с чисто съдебно минало, също е личност с висока степен на обществена опасност.

Защитата на младата жена поиска от съда налагане на по-лека мярка – „подписка“, „домашен арест“ алтернативно „гаранция“ като се мотивира, че от една страна не са налице всички предпоставки за вземане на най-тежката мярка, а от друга – обвиняемата е в млада възраст, неосъждана е, има здравословни проблеми и е студентка.

Съдебният състав счете, че престъплението, в което К.Г. и Б.Н. са обвинени нанася сериозни вреди на обществото, тъй като щетите, които настъпват в резултат от разпространението и употребата на наркотици, са трайни и трудно поправими.

След като прецени всички доказателства съдът намери, че може да се направи обосновано предположение, че двамата обвиняеми са съпричастни към престъплението, за което им е повдигнато обвинение. Изводът се подкрепя от протоколите за претърсвания и изземвания, показанията на част от свидетелите, както и обясненията и самопризнанията, дадени от двамата.

Разградският окръжен съд прецени, че е налице опасност мъжът да се укрие, тъй като за това престъпление Наказателния кодекс предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Многократните предходни пътувания в чужбина допълнително обуславят тази възможност. Предвид предишната съдимост съдът не изключи и възможността обвиняемият да извърши и ново престъпление.

Воден от тези съображения Разградският окръжен съд взе най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“ спрямо К.Г.

По отношение на жената съдът счете, че макар и съпричастна към престъплението, няма данни, че може да се укрие. Деянието е със значителна обществена опасност, а наказанието, предвидено за него е „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева.

Съдебният състав счете, че не са налице основанията за вземане мярка за неотклонение „задържане под стража“ и наложи на обвиняемата по-леката мярка за неотклонение „домашен арест“ чрез средство за електронно наблюдение.

Определенията подлежат на обжалване с частна жалба и частен протест, пред Апелативен съд-Варна.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *