Напусна ни солистът на Капанския ансамбъл Станчо Станчев

След тежко боледуване почина солистът на Капанския ансамбъл Станчо Димитров Станчев – съобщават от пресслужбата на културната институция.

Станчо Станчев е роден през 1950 година в Сеново и отрано се влюбва във фолклора. Виртуоз на гъдулката, но и универсален музикант и певец.
Няма кътче в Лудогорието, а и страната, където да не е изправял на крака публиката с майсторските си изпълнения и импровизации. Гъдулката на Станчо Станчев е звучала и от сцените на четири континента на Земята.
Той е участник в дузина групи за автентичен фолклор в читалища и клубове в почти всички капански села.
В последните години на сцената с Капанския ансамбъл за него имаше запазено място и време – беше солист в написаното специално за него произведение „Станчовата“, в което той свири на листо, на хармоника, на овчарска свирка, на гъдулка, а на финала пее.

Миналата година Станчо Станчев получи наградата на Община Разград „Никола Икономов”, която се връчва на творци и дейци на културата и образованието, учители, научни работници, юристи с принос към утвърждаване на конституционализма, културни  и научни институти, читалища, училища, издателства и други институции с принос към популяризиране на културния живот и културно-историческото  наследство на Разградския край.

Поклон пред паметта му!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *