Над 900 жители на Лудогорието вече са подали данъчните си декларации, ето какви са начините

Жители от област Разград са подали над 900 годишни декларации през първия месец на Данъчна кампания за деклариране на доходи, придобити през 2023 година, която стартира на 10 януари 2024 г. Това съобщават от пресцентъра на ТД на НП-офис Разград.

От началото на март на разположение на гражданите ще бъдат предварително попълнените данъчни декларации. Те са достъпни в Портала за електронни услуги на НАП с персонален идентификационен код (ПИК), издаден безплатно от НАП, или с квалифициран електронен подпис (КЕП). При влизане в електронната услуга за „Попълване и подаване на ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ“, ще се покаже съобщение, предоставящо информация за наличните в НАП данни и по кои приложения от декларацията те са бъдат предварително попълнени.

Освен през Портала за електронни услуги, гражданите могат да подават данъчни декларации по пощата с обратна разписка и на място в офиса на НАП в града, където във фоайето на салона за обслужване на клиенти има всички необходими формуляри и приложения към тях.

Потребителите имат възможност да подадат онлайн данъчната си декларация и на място в офиса в град Разград. За целта е обособена зона с безжична интернет връзка, в която гражданите могат да ползват поставения там компютър или собствени устройства, които да свържат с безжичния интернет и да влязат в Портала за електронни услуги.

Ако декларират онлайн и платят задълженията си до 1 април 2024 г., гражданите могат да ползват отстъпката от 5 на сто от данъка за довнасяне. Условие затова е годишната данъчна декларация да е подадена по електронен път до 1 април, като до тази дата трябва да е платен и данъкът за довнасяне, както  и да не няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения. Отстъпката не се изчислява автоматично и за ползването й се попълват съответните редове във формуляра.

Краен срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа е 30 април 2024 година.

Лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 1 юли, тъй като тази година 30 юни е неработен ден.

От офис Разград при ТД на НАП Варна напомнят, че самоосигуряващите се лица подават само онлайн годишните си данъчни декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ.

Допълнителна информация за декларирането на доходите за миналата година може да бъде получена на телефоните на Информационния център на НАП на 02 9859 6801 и 0700 18 700, на цена според тарифите на съответния оператор, както и в сайта на приходната агенция.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *