Над 40 гобленарки подредиха творби в къща музей “Анание Явашов”, ще са там над месец

Изложба „Вълшебство, сътворено с конци“ по случай 8 март – Международен ден на жената, бе открита в къщата-музей „Анание Явашов“ в Разград на 7 март вечерта – съобщават от пресцентъра на Регионалния исторически музей. Поканата на музея в Разград приеха над 40 майсторки-гобленарки. Експозицията може да бъде видяна до 10 април.

Изложбата бе открита от директора на музея Таня Тодорова и проф. д-р Росица Ангелова, ръководител на отдел „Нова и най-нова история“.

Таня Тодорова припомни, че идеята е от миналата година, споделена с нея от Диана Дачева, основен двигател в организирането на участниците, и пожела хубав празник на всички майсторки в шиенето на гоблени и дамите – гости в къщата музей.

„Трудно е да изброя имената на всички дами, които творят това изкуство, но те заслужават да отдадем уважението и почитта си към златните им ръце и широки сърца. С тази изложба ние правим това”, каза проф. д-р Росица Ангелова.

Тя представи Диана Дачева като „жената, която събира и обединява любителите и почитателите на гобленарството в Разград и като жената, която даде своята подкрепа да реализираме изложбата.“

Самата Диана Дачева сподели, че с шиене на гоблени се занимава от повече от 30 години, че за нея хобито се е превърнало в професия, а нейните и клиентите на колегите ѝ – в приятели.

Своя поздрав към всички, занимаващи се с гобленарство, отправи от свое име и от името на ръководството на Община Разград и специалният гост на изложбата – зам.-кметът Зорница Евгениева.

След нея това сториха и второкласниците от Основно училище „Н. Й. Вапцаров“ с класен ръководител Светла Николова, които също имат свой кът в къщата музей „Анание Явашов“.

Още снимки вижте във фейсбук страницата на РИМ-Разград: https://www.facebook.com/regionalhistorymuseumrazgrad/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *