Над 230 самодейци участваха в първия читалищен фестивал, поздрави ги Веселин Маринов – и той започнал кариерата си от читалище

Любимият на различни поколения изпълнител Веселин Маринов поздрави Община Разград за провеждането на първия читалищен фестивал на концерта, с който новата културна проява завърши. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Над 230 самодейци от 25 читалища от общините Разград, Исперих, Кубрат, Лозница, Завет и Самуил се включиха във фестивала „Читалищата – живото наследство на България”. Откритата сцена, на която представиха фолклор на етносите, населяващ Лудогорието, а и Балканите, бе на театрона в Археологическия резерват „Абритус”. Докато самодейците пееха и танцуваха, близо до тях творяха майстори на различни традиционни сувенири, под шатрите имаше възможност посетителите с вещите съвети на занаятчиите сами да си изработят уникални творби. Представители на читалищата от Побит камък, Островче, Осенец, Гецево, Топчии, Владимировци, Раковски, майсторите Николинка Ангелова, Хафизе Басри споделяха с посетителите уменията си да творят красота на база на традициите.

Всички участници във фестивала получиха грамоти за отлично представяне от организаторите – Община Разград и РЕКИЦ Читалища.

Концертът на театрон бе последван от друг – на „Вила Урбана”. Този концерт бе поздрав за читалищните деятели от, оказа се, техен колега. Веселин Маринов с вълнение призна, че първите му стъпки на сцена са в читалището в родния му Полски Тръмбеш. Изпълнителят поздрави организаторите за идеята да съберат в общ концерт формациите от читалища от цялата Разградска област, а самите читалищни деятели – за хъса и енергията, с който работят за опазване на културните традиции в по-малките населени места.

Най-новият фестивал от културната програма на Община Разград бе посветен на 165 години читалищно дело и на 110 години от създаването на Съюза на народните читалища. По време на провеждането му участниците имаха възможност да се запознаят с музейните експозиции на Археологическия резерват „Абритус”.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *