Над 15% от жителите на Лудогорието са ваксинирани, според РЗИ е малко за колективен имунитет

„Настоящата ситуация, в която броят на новозаразените рязко намалява, е най-подходяща за поставяне на ваксина срещу COVID-19. Направете го сега, за да има тялото време да изгради силен имунитет до есента. Ако ваксинацията през лятото е масова, имаме всички шансове да избегнем нова вълна през септември.“ Това призова гражданите директорът на РЗИ-Разград д-р Ася Генева на среща с областния управител Иван Борисов в Областна администрация – съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

„Разполагаме със 17 203 дози ваксини от всички видове. Хората имат възможност да избират“, подчерта д-р Генева. Особено подходящ за българските граждани, които живеят в чужбина, е препаратът на „Джонсън и Джонсън“. При него се поставя само една доза, а е много ефективен. „Ваксинираните пътуват без проблеми в Европа и света. Имунизацията е безплатна, сертификатът за нея – също. Правенето на тестове в различни държави и по границите, независимо от вида им, струва и време, и пари“, каза още д-р Генева. Досега в региона са се ваксинирали общо 16 805 човека. С първа доза са 9797, а с втора – 7008, уточни тя. Това обаче означава, че са се ваксинирали едва 15,3 на 100 от хората в областта. Средно за страната този показател е по-висок – 18,5 на 100. „В нашата област и процентът на преболедувалите е нисък. Това означава, че няма как да бъде създаден колективен имунитет. Ако не започнем масово да се ваксинираме, при евентуална нова вълна наесен здравето и животът ни ще бъдат изправени пред сериозни рискове, предупреди д-р Генева.

Областният управител също призова гражданите да не отлагат имунизацията, а да си я направят през летните месеци. „От личен опит се убедих, че ваксинацията е не само безопасна, но и много ефективна. Мои близки прекараха тежко COVID-19, но благодарение на имунизацията аз не се заразих, въпреки че през цялото време бях в контакт с тях“, заяви Иван Борисов.

Той оцени високо положените от РЗИ усилия в тази насока и призова инспекцията да продължи още по-активно и в по-големи мащаби информационната кампания за необходимостта от масова имунизация.

На срещи с кметовете на общините Исперих и Завет Белгин Шукри и Ахтер Велиев по-късно през деня областният управител призова и тях за съдействие. Те се ангажираха да засилят информационната кампания по населените места чрез кметовете и кметските наместници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *