Награди за най-добрите спортисти

Победителите в 62-рото издание на класацията „Спортист на годината на Община Разград“ получиха днес своите отличия на специална церемония във фоайето на Общинския културен център. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

В приветствието си Кметът Добрин Добрев поздрави спортистите и техните треньори за постигнатото през годината спортно майсторство.  „Оспорваната битка кой да влезе в десетката и за подредбата в нея ме обнадеждава, че Разград е давал, дава и ще дава много на българския и световния спорт“ – заяви г-н Добрев. Той пожела още по-плодотворна 2024 г., която да роди още повече шампиони, произлезли от нашия град. Кметът увери, че в настоящия мандат ръководството на Община Разград е амбицирано да направи сериозен диалог със спортните клубове в посока изграждане и възстановяване на спортната база, в която се подготвят настоящите и бъдещи шампиони. Г-н Добрев припомни, че основите на добрите съвместни усилия е поставено през последните години. Той увери спортните дейци, че в негово лице имат коректен партньор, който ще подпомага създаването на по-добри условия за спорта в Разград – от масовия до високото спортно майсторство.

Кметът Добрин Добрев връчи плакета и паричната награда на победителя в класацията, както и на победителите в категориите за най-добър отбор, най-добри треньори в индивидуални и колективни спортове и най-перспективен млад състезател, а останалите отличия връчиха: председателят на Общинския съвет Галина Георгиева, заместник-кметът Полина Иванова, председателят на Постоянната комисия по спорта в Общинския съвет Левент Мехмедов и специалистът по спорт в Община Разград Златина Георгиева.

20-годишната състезателка от СКБ“Лютфи Ахмедов“ Фатме Шабан е Спортист на 2023 г. на Община Разград.  Нейните върхови постижения през годината са: първо място при жените в кат. 59 кг. на Държавен личен отборен шампионат по борба и пето място на Европейско първенство за жени до 23 години. Тя е републикански шампион в още две възрасти – до 23 и до 20 години, в момента е на трето място в Световната ранглиста във възраст до 23 години, включена е и в разширения състав на Българската федерация по борба за Олимпийските игри в Париж 2024 г. Нейната мечта за новата година е участие в Олимпиадата и златен медал.

На второ място в десетката е 18-годишният лекоатлет Лъчезар Вълчев. Състезателят от СКЛА“Лудогорец“ е с най-добри постижения в състезания от държавния и международния спортен календар съответно: първо място в дисциплината троен скок на Националния шампионат до 20 години и трето място на Европейския шампионат до 20 години.

На трето място е 34-годишният състезател и треньор от СКК“Спринт“ Мирослав Минчев. През тази година той е републикански шампион на 1000 м. на Държавен личен шампионат, както и с първо място спринт мъже от Държавен личен шампионат. Най-доброто му международно индивидуално отличие е трето място спринт на Балканиада.

Неговият възпитаник Павел Николов е на четвърто място. 18-годишният колоездач има две първи места от Държавен личен шампионат за юноши старша възраст в дисциплините спринт и 1000 м. Най-доброто му международно постижение през годината е първо място в спринта на Балканиада за юноши старша възраст. В отборния спринт на същото състезание е на второ място.

На пето място в десетката е боксьорът Благовест Неделчев. 21-годишният състезател от СКБ“Олимпия“ е републикански шампион в кат. 67 кг. мъже на Държавното лично отборно първенство, което се случва за пръв път в историята на бокса в Разград. Той има и второ място на Държавния личен шампионат.

18-годишният Никола Комаровски от СКК“Будо-Разград“ е на шеста позиция в десетката. Той се е класирал на второ място при мъжете над 75 кг. на Държавно първенство по кумите, както и на трето място при младежи 16-17 години на Балканско първенство по киокушин карате, кат. до 75 кг.

Седми в десетката на Разград е шахматистът Ивайло Енчев. 34-годишният състезател на Шахматен клуб „Абритус“ е на първо място блиц при мъжете на Държавно индивидуално първенство.

На осма позиция е Сейко Калинов от СКБ“Лютфи Ахмедов“. Той е най-младият състезател в десетката – на 15 години. Младият борец е победител в кат. 62 кг. на Държавния личен отборен шампионат при децата, както и на пето място на Европейско първенство U15  в кат. до 62 кг.

Девета е Димана Захариева от СКЛА“Лудогорец“. През тази година 25-годишната лекоатлетка е на второ място в дисциплината троен скок на Националния шампионат.

На десета позиция е състезателят по културизъм от СК“Гладиатор“ Петър Петров. През годината 20-годишният културист се е класирал на първо място физика над 179 см. на Държавно първенство по културизъм.

В категорията „Отбор на годината“ е избран мъжкият футболен отбор на ПФК“Лудогорец 1945“ с първо място в Efbet лига и участие в групите на турнира Лига на конференциите.

Победител в категорията „Най-добър треньор в индивидуалните спортове“ е Дениз Хамид от СКБ“Лютфи Ахмедов“, който е треньор на Фатме Шабан.

При колективните спортове за най-добър треньор бе обявен  Пенко Велчев от БК“Вълци-Разград“.

В категорията „Най-перспективен млад състезател“  победител е 10-годишната Магнолия Райкова. През годината състезателката на СКК“Будо-Разград“ е с 3 първи и 1 второ място от държавни първенства, както и второ място на Балканско първенство по киокушин карате и първо място на международен турнир в Турция.

Общият награден фонд, който бе разпределен между призьорите, е в размер на 5200 лв.

Присъдена бе и една специална награда. Тя е с надслов „Добрият пример“ и неин носител е волейболистката Кристина Йорданова. Тя е родена в Разград и започва спортния си път като състезател по волейбол във ВК „Лудогорец“ с треньор Атанас Голешевски. По-късно играе  в ДКС „Варна“ и ВК „Казанлък“ където има множество успехи. Част е от Националния отбор на България, който става Балкански шампион при 16-17 годишни, бронзов медалист от Европейското първенство при 18 год. и се класира на четвърто място на Световното първенство. Към настоящия момент Кристина Йорданова е състезател  с професионален договор в отбора „Виести Сало“, който играе във висшата лига на Финландия и заема първо място във временното класиране на Висшата лига във Финландия. Кристина е включена в „Дрийм тийма“ от  най-добри волейболистки в първенството.

Специална награда по традиция връчи и главният редактор на вестник „Екип 7“ Митко Ханчев. Тя бе за треньорът на ПФК“Лудогорец 1945“ Георги Дерменджиев.

Още снимки от награждаването вижте на Фейсбук страницата на Община Разград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *