Награди за двама ученици от ППМГ от конкурса „Млади таланти“

Двама единадесетокласници от ППМГ“Акад. Никола Обрешков“-Разград спечелиха награда от 25-тото издание на конкурса на МОН „Млади таланти“. Победителите, които са от Силистра, София и Варна, ще представят България в Европейския конкурс за млади учени през септември 2023 г. в Брюксел.

Двамата разградчани – Благовеста Велчева и Богдан  Богданов – са отличени с една от специалните награди. Те са представили проект на тема „Антропогенно влияние на замърсителите в София върху живите организми и средата“. Работата им е впечатлила представителите на Българския антарктически институт и затова им е присъдена наградата на организаторите на българските арктически експедиции.

Инж. Ирина Минкова и Мариана Николова са учителите, които са помогнали на Благовеста и Богдан да подготвят доклада си. Двете преподавателки обясниха, че за подготовката на проекта двамата ученици са обработили статистически данни за 5 години назад, а анализът им е представен чрез динамични 3D-карти, които се отварят чрез QR код.

В конкурса, в който са представени 38 ученически проекта, е участвал още един екип от ППМГ“Акад. Н.Обрешков“ – Фатменур Бейтиева и Мартин Тотев също са от 11“б“ клас. Проектът им е бил на подобна тема, но е изследвал замърсяването във Видин.

One Reply to “Награди за двама ученици от ППМГ от конкурса „Млади таланти“”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *