Мушичките се оказаха листни въшки, общината ще пръска от понеделник до сряда

Жълтите мушички, които нападнаха Разград в сряда и не си тръгват оттогава, са всъщност листни въшки. Това сочат резултатите от пробите, взети от разградските ветеринари и изпратени до Лабораторията по карантина на растенията в София – съобщи за Разград24/7 директорът на Областна дирекция по безопасност на храните-Разград д-р Илиян Драмалиев.

По неговите думи насекомите са листни въшки, те не са опасни за хората, а сам за бобовите растения, с които се хранят. Според д-р Драмалиев най-вероятно листните въшки са променили местообитанието си от нивите към града заради дълго задържалото се топло време и липсата на храна. Той обясни, че живеят между 4 и 6 дни и според него скоро ще изчезнат сами. Драмалиев обясни, че се движат се на облаци, еднополови са, годишно новите поколения стигат до 12. По света видовете листни въшки са над 400, като нападналите Разград са от вид, типичен за региона.

Когато нападнат растения по нивите се измиват от листата им с вода.

От ОДБХ са уведомили Община Разград за резултатите, но без конкретна препоръка да се пръскат листните въшки.

По-късно от Община Разград обаче съобщиха, че ще третират зелените площи в цялата територия на гр.Разград с подходящи препарати за растителна защита, които са регистрирани и допустими за използване в Република България. Обработката на зелените площи ще се извърши по следния график:

– 21.10.2019 г. (понеделник) след 21:00 часа, територията на града разположена северно от река Бели Лом, включително прилежащите зелени площи от двете страни на реката;

– 22.10.2019 г. (вторник) след 21:00 часа, територията на града разположена южно от река Бели Лом;

– 23.10.2019 г. (сряда) след 21:00 часа, допълнително определена дата (при възникване на необходимост) за окончателно приключване на дейността.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *