„Музика, любов и … мандолини“ от Разградска филхармония днес, но и отчаяние от положението на оркестъра

Програмата на Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“ за месец февруари представиха днес диригентът Борис Тодоров, концерт майсторът Божанка Николова и флейтистът Николай Николов.

Най-скорошното събитие е тази вечер и е посветено на празника на любовта. Музикалният спектакъл „Музика, любов и …мандолини“ е съвместен с мандолинен квинтет „София“. Започва в 18,30 ч. в зала „Филхармония“. Публиката ще чуе както класически творби, така и съвременна филмова музика.

На 25 февруари пък солист на Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“ ще е пианистът Сава Вутов, който е лауреат на конкурса за млади пианисти „Димитър Ненов“, който се провежда в Разград.

Продължават и образователните концерти, които се провеждат с малчуганите от детските градини. Децата на Разград са изключително музикални, посрещат ни с въодушевление – споделиха музикантите. Те вече са били в 7 детски градини, до края на седмицата ще посетят още 3.

И дотук с добрите новини от Филхармонията. Имаме програма за февруари, а за март, за април, за май, през юни вероятно филхармонията няма да я има – прогнозира Николай Николов. Музикантът припомни, че на 18 януари при срещата с министъра на културата той е заяви, че до 10 дни ще започне оздравителен процес в оркестъра. Близо месец по-късно нищо подобно не се случва – разказват музикантите, които смятат, че оркестърът под ръководството на директора на ТМФЦ Таня Карбова отива на закриване. Вече сме 8 човека под санитарния минимум за оркестър – призна и диригентът. Общо музикантите са 25, от които 15 са на първи трудов договор в Русенската опера и програмата на Разградската филхармония се съобразява с операта. В такъв състав можем да изпълняваме около 2-5% от произведенията, само творби  на класически композитори, и то от началото на творческите им кариери, заради ниските хонорари не можем да поканим солисти, които да привлекат публика, порочен кръг – разказват музикантите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *