Мобилната станция засякла тази сутрин превишение на еднократната стойност на на сероводород във въздуха

Мобилната автоматична станция (МАС) на Регионална лаборатория-Плевен към ИАОС измерва извънредно качеството на атмосферния въздух в гр. Разград – съобщават от РИОСВ-Русе. Станцията е разположена на ул. „Камчия“ № 1 в града, като започна работа на 8 август и ще осъществи  непрекъснати измервания до 28 август включително. Тя измерва всички нормативно определени атмосферни замърсители – серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, озон, фини прахови частици 10 микрона, но е дооборудвана с анализатори за сероводород и амоняк.

Тази сутрин, между 06:00 и 08:00 часа, станцията е отчела пикови концентрации на максимално еднократната стойност на сероводород, която е 0,005 милиграма на кубичен метър. До настоящия момент средноденонощната норма, която е 0,003 милиграма на кубичен метър, не е превишавана. Това важи и за останалите следени атмосферни замърсители.

От началото на август в инспекцията са постъпили 5 сигнала от жители на Разград за неприятни миризми, оприличени на фекалии.

Град Разград е включен в годишните графици на МАС на Регионалната лаборатория – Русе към ИАОС за контрол на качеството на атмосферния въздух. До момента са осъществени две измервания по план, представителни за пролетния и летния сезон. Това извънредно измерване е в резултат на поетия ангажимент на екоинспекцията пред местната власт във връзка с постъпила жалба за неприятни миризми през юли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *