Многоцветно начало на новия туристически сезон в Регионалния исторически музей

Специална програма за началото на летния туристически сезон бяха подготвили за първите си гости специалистите от Регионалния исторически музей в Разград. Музеят минава на лятно работно време от 9.30 до 18.00 часа, включително събота и неделя, от 1 април до последния ден на октомври. Това съобщават от пресцентъра на културната институция.

Днес на прага на Интерактивния музей на територията на древния Абритус аниматори, облечени в римски облекла, посрещнаха ученици от две разградски училища: „В.Левски“ и „Н.Вапцаров“, зам.-кмета на Разград Полина Иванова, третокласници от 81-во иновативно СУ – София – едни от призьорите в националния ученически конкурс на името на Григор Попов, и граждани, дошли специално за откриването на туристическия сезон. Пред тях главният екскурзовод Славяна Цонева представи обогатената за туристите сезонна програма. Децата имаха възможност да се пременят в антично облекло и да се снимат за спомен с новата рамка за автопортрети. С голямо любопитство се включиха в обновената  /с възможност да се включват и родители/ илюстрована викторина „Играй и учи с нас“, в която трябваше да открият къде в музейните експозиции на открито или закрито се намира експонатът от снимката.

Момичетата, момчетата и зам.-кметът Полина Иванова бяха първите, които имаха възможност да играят на настолните игри от Античността и Средновековието – римски шах рота, дама и алкерк, една от новите атракции в Интерактивния музей. Редиха и  пъзели с мозайки от музея и със снимка на Перистилната сграда /„Вила Урбана“/. Пъзелите може да купят и за подаръци на близки и познати с покана и те да посетят древния „Абритус“.

От тази година посетителите на Регионалния исторически музей в Разград ще могат да ползват услугата аудиогид, чрез която в 30-минутна радиобеседа да получат подробна информация за историята на Абритус на шест европейски езика: български, английски, немски, руски, френски и румънски.

Новост във витрините на Интерактивия музей е и „Еспонатът на месеца“, от фонда на музея и избран от колектива на музея. През април това е шлем /трако-халкидски тип/ от втората половина на IV век – началото на III век преди Христа от землището на Завет.

Децата от Разград и гостенчета на града през лятната ваканция ще могат в първите три седмици на юли да се включат в образователната програма „Един ден в Абритус“, разказа днес Славяна Цонева. Уникалната по съдържание програма цели да запознае по забавен и интересен начин новите малки приятели на музея с античното минало на Разград, с бита и културата на Абритус. Програмата включва образователни беседи, филми, творчески игри и викторини, които пренасят децата в древния Рим . Както и снимка с антични дрехи за спомен от Деня в Абритус.

След разходката из залите на двата етажа на Интерактивния музей, децата се отправиха към Перистилната сграда /„Вила Урбана“/, където си направиха обща снимка на фона на колонадата и цветните димки.

„На добър час на новия туристически сезон! Обновена експозиция свежи и прекрасни идеи! С най-прекрасни впечатления и красиви емоции!“ и  „Модерен подход към формиране на знания у подрастващите. Интересна експозиция, която учениците приемат по иновативен начин! Успех и на добър час!“, бяха две от споделените впечатления от преживяното днес в музея.

Още снимки вижте на фейсбук страницата на Община Разград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *