Млади борци от 4 държави участват в 25-ия турнир “Лютфи Ахмедов”

Председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев откри 25-тото издание на турнира по борба за момчета „Лютфи Ахмедов”, който се провежда днес в спортна зала „Лудогорец” в Разград. Турнирът се организира от СКБ”Лютфи Ахмедов”-Разград, като и Община Разград оказва подкрепа в организацията. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

И тази година турнирът е с международно участие. В него освен състезатели от цялата страна участват и техни връстници от: Измаил, Украйна; Тараклия, Молдова и от Бурса, Турция. Общо участниците са над 100, а освен момчетата на тепиха, но в демонстрационни схватки без победител, излязоха и три деветгодишни момичета – правнучката на Лютфи Ахмедов Еля Шен, която се състезава за Бурса и две момичета от разградския клуб „Лютфи Ахмедов” Магдалена Стойчева и Февзие Ниязи. В края на турнира и трите състезателки получиха златни медали.

Главен съдия на турнира е Дениз Хамид, сред официалните гости освен Председателя на местния парламент, са и синът на Лютфи Ахмедов – Шукри Ахмедов, олимпийският шампион Хасан Исаев и други спортни деятели от Лудогорието и съседни региони.

В приветствието си към участниците Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев припомни, че целта на подобни състезания е да се утвърждава у младото поколение дух на борбеност, на поставяне на цели за постигане и на спортсменство. „Спортът да е това поле, на което да се състезават народите, не войната, а спортът” –  обяви още една от целите на подобни състезания г-н Ненчев. Той пожела добро представяне на малките спортисти, а на спортните деятели – да продължават да работят неуморно за развитието на големите традиции на борбата в страната.

Г-н Ненчев имаше честта и да връчи плакет от името на ръководството на СКБ”Лютфи Ахмедов” на олимпийския шампион Хасан Исаев по повод предстоящия му след месец 70-годишен юбилей.

На официалното откриване грамоти и парични средства за постигнати успехи през тази спортна година получиха две състезателки от СКБ”Лютфи Ахмедов”  – Фатме Шабан и Мелиса Ярадан. Връчи им ги изпълнителният директор на клуба Ремзи Реджеб Осман, на когото всички в залата пожелаха успех и седма шампионска титла на Световното първенство по борба за ветерани, което ще се проведе следващата седмица в Пловдив.

Състезател от СКБ”Лютфи Ахмедов” спечели най-голямото отличие на турнира – „Златния пояс на Лютфи Ахмедов”. Тазгодишният носител Сейко Калинов получи приза от сина на патрона на състезанието Шукри Ахмедов. За най-техничен състезател бе обявен Никола Стоянов от Горна Оряховица, за най-резултатен – Берк Хаджиюмеров от Глоджево, а за най-техничен сред чуждестранните състезатели – Егор Марков от Молдова. В отборното класиране на първо място е СКБ”Лютфи Ахмедов”, на второ – АСК Сливен, на трето – СКБ”Олимпиец”-Търговище.

Ето имената на шампионите в отделните категории: деца кат. 47 кг. – Алекс Антонов, Русе; момчета кат. 35 кг. – Димитро Кулчо, Украйна; кат. 38 кг. – Васил Раднев,  Сливен; кат. 41 кг. – Егор Марков, Молдова; кат. 44 кг. – Стефан Стефанов, Русе; кат. 48 кг. – Берк Хаджиюмеров, Глоджево; кат. 52 кг. – Иван Кайрак, Русе; кат. 57 кг. – Сейко Калинов, Разград; кат. 62 кг. – Игор Карамалак, Велико Търново; кат. 68 кг. – Никифор Петров, Търговище; кат. 75 кг. – Никола Стоянов – Горна Оряховица; кат. 85 кг. – Халил Садъков, Търговище; кат. + 85 кг. – Стефан Стефанов, Русе; кадетки 57 кг. – Филиз Кямил – Разград.

 

 

 

 3,257 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *