Мая Манолова: „Левицата” ще върне дневния ред на хората в парламента

„Коалиция „Левицата” ще върне дневния ред на хората в парламента” – категорична бе при посещението си в Разград Мая Манолова, която е едно от лицата на новото обединение, както и лидер на гражданската платформа „Изправи се. БГ”.

Пред кандидатите за народни представители от листата на „Левицата” за Разградски регион и пред симпатизанти на политическата сила с №14 в бюлетината Манолова представи основните цели, идеи и намерения на новото обединение.

Тя обясни, че „Левицата” е платформа от леви партии и организации, както и от хора с граждански каузи. Сформирана е, защото лявото пространство в България е в будна кома. Според Манолова не е нормално в най-бедната държава в Европа уж лявата партия да е пета парламентарна сила, тоест да не е сила. По думите й единственият начин да се спре този процес на срив на доверие в ляво е обединението.

Манолова представи част от конкретните намерения на депутатите от „Левицата” в следващия парламент. Те ще са категорична спирачка срещу въвличането на България  във война, категорично против износ на оръжие, а не лицемерно. „Следващата стъпка, която ще поискат от нас, е да пратим жива сила там, а никоя майка няма да е съгласна детето й да се сражава в чужда война” – допълни Манолова.

„Левицата” ще опита да пресече и войната, която ръководството на БСП води с президента Радев.  „Тя  е самоунищожителна, от нея прозират лични амбиции и желание за отмъщение за нереализирани амбиции” – обясни Манолова.

„Левицата” ще е и срещу връщането на статуквото на власт. „Стотици хиляди хора не искаха повече ГЕРБ, Борисов и ДПС да ни управляват. В същото време ще се противопоставим и срещу сформирането на коалиция на войната, ДБ и ПП плюс в резултат на натиск от западни посолства и на ГЕРБ” – каза Манолова.

Манолова обяви и, че „Левицата” ще върне дневния ред на хората в парламента.”Видяхме с какво се занимаваше 4-месечния парламент, освен, че вземаха заплати, гласуваха оръжие на Украйна, нови сделки за самолети, хартиената бюлетина, въпроси, които не подобряват положението на българските граждани. В резултат на това инфлацията излетя нагоре, не бяха предприети от четворната коалиция мерки за овладяване скока на цените и за подобряване на живота на домакинствата и до днес институциите са неми наблюдатели на това как храните скачат нагоре без адекватни мерки”.

Една от основните задачи в парламента ще е да се овладее този скок на цените и един от начините е въвеждането на таван на надценката на основните хранителни продукти – счита Манолова. Тя ще настоява доставната цена на 10 основни продукта да може да се увеличи само с 5 процента в търговските вериги. Друго, което ще се изисква, ще е на етикетите да се посочват доставна и продажна цена. „Левицата” ще настоява още свръхпечалбите на веригите да бъдат отнети и насочени към специален фонд „Солидарност”, където под формата на ваучери за храна да стигнат до всяко българско домакинство.

„Левицата” предлага и да се въведе таван на банковите такси, на лихвите на ипотеките, както и за промяна на правилата, чрез които банките обявяват за изискуеми ипотеките на клиентите си.

Според Манолова земеделските производители трябва да се ползват със специална защита на държавата. „Левицата” подкрепя протестите на зърнопроизводителите. „Те са абсолютно прави в исканията си първо да скочат срещу дъмпинговите цени и нелоялната конкуренция, която проявяват по отношение на тях украинските вносители на зърно.” – заяви Манолова. Тя ще настоява да се регламентира този внос или да бъде забранен. Освен това „Левицата”  ще предложи правителството да настоява да бъде отворен кризисния резерв на Европейската  комисия. В него има средства за форсмажорни обстоятелства, с тях според Манолова трябва да се компенсират земеделските производители на съседните на Украйна страни, които търпят щети от нелоялната конкуренция на украинското зърно. Втората мярка в подкрепа на земеделците, за която ще настоява „Левицата”, е за промени в Националния план за възстановяване и устойчивост, които да бъдат извършени след консултации със земеделските  производители, тъй като в момента изискванията, които са предявявани към тях, са неизпълними. Третата мярка за подкрепа на земеделците е правителството да предоговори размера на субсидиите, които получават българските производители, като те бъдат изравнени с тези на старите страни членки,

Още една тема, свързана със земеделието, засегна Мая Манолова. Тя е за скандално високата цена на поливната вода. По думите й тя е увеличена с 10 000 % – влиза на 2 стотинки в „Напоителни системи”, а я продават на 2,23 лв. и в резултат тези, които разчитат на поливно земеделие, ще фалират. Манолова припомни, че основната причина за състоянието на  „Напоителни системи” е  плячкосването на структурата по време на 12-годишното управление  на ГЕРБ, в който период дори са били изровени и предадени за скрап тръбите от поливните системи. Според Манолова е необходимо пълно компенсиране на високите цени на поливната вода, за което тя призова служебното правителство, за да не стане така че да занулят отрасъла през следващата година.

Манолова коментира и темата с пенсиите. Според нея Борисов е занулил пенсионерите по време на 12-годишното си управление, а по времето на правителството на Кирил Петков те са били предмет на експерименти от страна на четворната коалиция, които с взаимно изключващите се решения са създали хаос. Така според Манолова несправедливостите са огромни в момента, 660 000 пенсионери живеят под прага на бедност, който е  е 504 лв., а ножицата е отворена между  467 и 3500 лв. пенсии. Манолова смята, че пенсиите трябва да се актуализират и принципът за това да е ясен – на база осигурителен доход в последната година и с коефициент за  всяка година осигурителен стаж от 1,35.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *