Масови проверки за шофьори, които говорят по телефона, докато карат

Пътна полиция

Масови проверки за използване на мобилен телефон от водачи на индивидуални електрически средства и от водачи на МПС без устройство „Свободни ръце” започват от днес. Това съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград.

Пътните полицаи ще работят също за ограничаване на предпоставките за възникване на пътно-транспортни произшествия с участието на пешеходци.  Специализираните полицейски операции по безопасност на движението се провеждат на територията на ОДМВР-Разград за периода от 16.09.2021г. до 22.09.2021г..

Една от основните причини за настъпване на пътни произшествия е разсейването на водача по време на шофиране, което най-често се дължи на използването на различни електронни устройства, основно смартфони.

От началото на 2021г. до настоящия момент на територията на ОДМВР – Разград са настъпили общо 16 пътно-транспортни произшествия с участието на пешеходци, от които 14 тежки, без загинали и с 14 леко ранени лица. При две от настъпилите произшествия няма ранени пешеходци. За същия период на миналата година са настъпили 19 ПТП с участието на пешеходци, от които 18 тежки с един загинал, 8 тежко ранени лица и 9 леко ранени. При сравнение на двата периода се забелязва подобрение на пътно-транспортната обстановка на територията на Област Разград. Въпреки изнесените положителни статистически данни, с началото на учебната година традиционно се отчита и повишаване в интензивността на пешеходното и автомобилно движение в населените места, което от своя страна е предпоставка за нарастване на инцидентите с участието на пешеходци.

Във връзка с Деня на независимостта на България – 22 септември и обявения „Ден без загинали на пътя – 21 септември 2021 г” по линия на ROADPOL, в периода от 19.00 ч на 21.09.2021 г до 07.00 ч на 22.09.202 г. ще се проведе акция „Алкохол, наркотици и неправоспособност”. Целта е да се ограничат до минимум предпоставките за възникване на тежки пътно-транспортни произшествия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *