Марин Марковски не успя да спаси фамилията от Ясеновец от ареста

Един от най-популярните адвокати в страната Марин Марковски в екип с адвокат Димитрова не успя да спаси фамилията от Ясеновец, която преди дни бе задържана за пране на пари.

Прокуратурата в лицето на окръжния прокурор Тихомир Тодоров поиска днес от съда Сезгин Сахир и жената, с която живее на семейни начала Сюзан С., да останат за постоянно в ареста. Марковски настояваше да бъдат освободени, в най-лошия вариант срещу подписка, като се аргументира, че в обвинението липсва състав на престъплението, тоест не е обяснено от какво престъпление са парите – близо 2 милиона лева, с които двамата обвиняеми са извършвали сделки и са намерени в дома им.

И Сезгин, и Сюзан поискаха в последната си дума да се приберат вкъщи, голяма част от роднините им бяха в съдебната зала, влизаха един по един, което наруши реда в залата и съдията разпореди тези, които още не са влезли, да останат в коридора. Жената мотивира искането си да се прибери и с факта, че в средата на месеца са планирали сватба на сина си.

Съдия Лазар Мичев обаче прецени, че искането на прокуратура е основателни, съществува обосновано предположение, че са извършители на престъпленията, има опасност да се укрият с оглед сериозното наказание, което ги грози, ако бъдат признати за виновни – затвор от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лева.

От пресслужбата на Окръжен съд-Разград припомнят, че срещу двамата е повдигнато обвинение за пране на пари в особено големи размери, като случаят е особено тежък.

Престъплението по чл. 253, ал.5, във връзка с ал.4, ал.3 и  ал.1 от НК /пране на пари/ е извършено като продължавано деяние в периода от 5 февруари 2009 г. до 6 август 2019 г.

Акцията на органите на реда е била осъществена на 06.08.2019 г. Претърсени са били четири адреса – два в Разград и два в село Ясеновец, както и автомобили. В специален тайник – в стена зад картина на един от адресите, са намерени и иззети минимум 400 000 евро, 150 000 лева и минимум 2 кг. злато.

Мъжът е привлечен към наказателна отговорност за пране на пари в особено големи размери. Живеещата с него жена е обвинена от Окръжна прокуратура Разград като съизвършител в прането на пари.

С недекларирани средства С.Ш.З. си купил през октомври миналата година в Германия автомобил „Мерцедес”. Сдобил се и с два имота – единият купил през 2009 г. в село Ясеновец, а другият през 2019 г. в Разград – апартамент от 120 кв. м.

В съучастие с живеещата с него на семейни начала С.Х.С. държали и сумите от над 400 000 евро, 150 000 лева и около два килограма златни накити, като стойността на всичко се изчислява на около 2 млн. лева.

Обвиняемата придобила през 2018 г. апартамент с площ от 98 кв.м. и търговско помещение в Разград. През юни тази година в Германия си закупила и автомобил „БМВ” за 15 200 лв.

Мярката може да бъде обжалвана пред Апелативен съд-Варна в срок до 3 дни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *