Май това са депутатите от Разградско в 50-ия парламент

С голяма степен на достоверност вече е ясно разпределението на мандатите в 18-ти Разградски избирателен регион.

При обявяване на резултатите единственият сигурен  избран народен представител бе Хабибе Расим. Тя бе втора в листата на ДПС, за които имаше колебания дали печелят 2 или 3 мандата.

Може да се каже, че вече колебанията няма. В следобедните часове областният председател на ДПС Мехмед Салим публикува в своя Фейсбук профил една голяма цифра 3 и последваха десетки към стотици лайкове и поздравления за трите мандата.

Самият Салим също ще депутат, тъй като бе под №3 в партийната си листа.

Водачът на листата на ДПС Джевдет Чакъров има троен избор: да стане евродепутат, да стане депутат от Силистра или да стане депутат от Разград. Третата вероятност е най-малка и това отваря широко вратата към парламента на четвъртия в листата – лидерът на младежката организация на ДПС в Кубрат Едис Даудов, който се появява в листите на ДПС от 2021 г., но освен в партийните си среди не е много известен на обществеността. Едис Даудов е инженер по образование, работи в Община Кубрат

Избор има и водачът на листата на ГЕРБ-СДС Делян Добрев. Партията на Борисов има един сигурен мандат от Разградско. Няма особена вероятност Делян Добрев да избере друго освен родното си Хасково, затова отново депутат ще е Гюнай Хюсмен.

Така по всичко личи, че в 50-тото Народно събрание Разградска област ще бъде представлявана от: юристка от Разград, банкер от Лъвино, инженер от Кубрат и агробизнесмен от Исперих.

Любопитно е също така, че ако очакванията на политическите наблюдатели се сбъднат и ГЕРБ-СДС и ДПС направят общо правителство, за пръв път от доста време всички разградски депутати ще са от управляващото мнозинство и регионът ще има лоби в парламентарната и в централната изпълнителна власт.

Според Хронограмата на ЦИК разпределеинето на мандатите трябва да бъде обявено до 13 юни, а имената на избраните депутати – до 16 юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *