„Лудогорец” вдигна Деветата след класика срещу „Левски”, изпрати с почести Марселиньо, награди млади надежди и верни фенове

Шампионът на България Лудогорец вдигна деветата си титла след солиден успех над безпомощния Левски в мач от 30-ия кръг на родната efbet Лига с 3: – съобщава клубният сайт. „Орлите” направиха страхотен мач в Разград, като след голове на Козмин Моци (26-дузпа), Мавис Чибота (66) и Дан Битон (75) дариха треньора и шефовете си с радост минути преди Светослав Дяков да вдигне деветата поредна титла над главата си.

Отборът на Левски бе тотално неутрализиран в Североизточна България, като домакините бяха далеч по-солидният отбор и мястото на Левски в европейските клубни турнири е поставено на карта. „Сините” остават трети с 53 точки, колкото има и вторият ЦСКА, но „червените” са с мач по-малко, а по-късно през деня Славия играе с Берое, а „белите” са с 52 пункта.

Преди мача легендата на “орлите” Марселиньо се сбогува с публиката в Разград и бе награден от президента Александър Александров, след като прекара девет години в клуба, в които стана девет пъти шампион на България и спечели общо 15 отличия с клуба. Неговият номер №84 ще бъде изваден от употреба. Лудогорец излезе в срещата със специални ретро-фланелки, като по този начин отборът отбеляза от историята си своето първо трико, с което играчите на Разград са играли преди 75 години.

В четвъртата минута дойде първият шанс за домакините. Тогава Вандерсон бе изведен вляво с хубав пас и центрира остро по земя към Чибота. Той пък стреля с левия крак, но не уцели добре топката и опасността пред вратата на Георгиев престана.

В осмата минута пък Левски стигна до възможност за гол. Франко Мазурек центрира страхотно топката наляво за Найджъл Робърта. Нидерландският играч опита да отиграе от воле топката, но прехвърли “Хювефарма Арена” със слабото си изпълнение, като ситуацията определено си струваше за гол във вратата на “орлите”. В 11-ата пък Паулиньо стреля от дъгата на наказателното поле на Лудогорец, но ударът му бе блокиран от Моци. В 24-ата минута домакините получиха дузпа. Вандерсон комбинира с Каули на двойно в наказателното поле и напредна, а Мартин Райнов фаулира бразилеца и логично бе посочена точката. Последва хладнокръвно изпълнение от Козмин Моци в долния десен ъгъл на Георгиев не остави шанс на стража на Левски.

В 38-ата минута Франко Маузрек получи топката след центриране отдясно. Той стреля от малък ъгъл, но Ренан закова топката под плонжа си. В 42-ата “сините” създадоха добро нападение. Иван Горанов пусна към Робърта, който с пета продължи към Лозев. Той отправи удар към вратата на Ренан, но бразилецът улови топката. При ситуацията бе маркирана и засада, която обаче при повторенията се видя, че я няма, тъй като имаше легнал футболист до аутлинията на Лудогорец.

Веднага след старта на втората част Левски създаде опасност. Много хубаво центриране отдясно на Илия Юруков намери Паулиньо в наказателното поле на Лудогорец секунди след сигнала на Николай Йорданов. Бразилецът стреля с левия крак от воле, но ударът не бе силен, за да затрудни сънародника му Ренан дос Сантос.

В 66-ата домакините стигнаха до втори гол във вратата на Левски. Янис Каргас сбърка много лошо при изнасяне на топката, а тя отиде в Каули. Той видя спринтиращия Мавис Чибота, който елегантно с левия крак прехвърли Георгиев за 2:0.

Шест по-късно крайният бранител на Лудогорец – Талеб Тауата, получи вляво в наказателното поле на Левски. Той стреля мощно с левия си крак, но Георги Георгиев направи солидно спасяване, предотвратявайки трети гол във вратата си. Домакините осъществиха страхотен прилив от защита в атака в 75-ата минута, а резервата Дан Битон с елементарно побутване на топката вляво прати встрани Райнов и Горанов. Последва мощен удар, който бе невъзможен за Георгиев.

В 83-ата минута Франко Мазурек отправи силен удар към вратата на Лудогорец, ала Ренан уверено улови топката, а това бе и последният по-интересен щрих от срещата, за да може да дойде сетния успех за Лудогорец в родната efbet Лига.

ЛУДОГОРЕЦ – ЛЕВСКИ 3:0

1:0 Козмин Моци (26′) -дузпа
2:0 Мавис Чибота (66′)
3:0 Дан Битон (75′)

ЛУДОГОРЕЦ: Ренан дос Сантос, Талеб Тауата, Георги Терзиев, Козмин Моци, Джордан Икоко (76 – Антон Недялков), Абел Анисе (76 – Стефан Баджи), Светослав Дяков, Вандерсон (84 – Сисиньо), Каули Оливейра (84 – Димо Бакалов), Жоржиньо (67 – Дан Битон), Мавис Чибота

ЛЕВСКИ: Георги Георгиев, Иван Горанов, Йоанис Каргас, Деян Лозев (73 – Мартин Петков), Ивайло Найденов, Мартин Райнов, Илия Юруков, Франко Мазурек, Стейн Спиерингс (78 – Марин Петков), Паулиньо, Найджъл Робърта

ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Талеб Тауата, Светослав Дяков, Стефан Баджи, Козмин Моци, Абел Анисе (Лудогорец); Илия Юруков, Деян Лозев, Иван Горанов (Левски).

На полувремето Лдогорец награди най-добре представилите се през сезона 2019/2020 таланти от Академията на клуба.

Наградата за голмайстор номер едно получи Петко Петков от набор 2004. Връчи му я стрелецът при мъжете Клаудио Кешеру. Изпълнителният директор на клуба Ангел Петричев даде приза на обявения за най-добър вратар Умут Хабил от набор 2005. Най-добрият защитник Тодор Петров бе награден от председателя на борда на директорите на ПФК Лудогорец Теменуга Газдова. Признанието за най-добър сред халфовете получи Петър Георгиев от набор 2002, като той получи своя приз от спортния директор Георги Караманджуков. Наградата за най-добър нападател отиде при Константин Димитров от набор 2006. Връчи му я главният скаут на Академията Валентин Станчев. Най-полезен и най-перспективен играч станаха съответно Хидает Хюсеин от набор 2002 и Филип Гигов от набор 2007. Двамата получиха призовете си от президента на клуба Александър Александров и директора на детско-юношеската школа Радослав Комитов.

Призове имаше и за двама от най-верните фенове на отбора – Никола Генчев и Бойко Обретенов са в инвалидни колички, но са всеки домакински мач на отбора.

Преди началото на мача ръководството и феновете на Лудогорец изпратиха Марселиньо, който след 10 години напуска Разград.

Натурализираният бразилец е един от най-титулуваните футболисти в историята на “орлите”. Той получи специален плакет от клуба, връчен му от Александър Александров. В интервюта след мача увери, че няма да играе за друг отбор в България. Пожела успех на съотборниците си, сподели, че най-паметния мач за него е този със „Стяуа”, с който българският шампион се класира за пръв път в групите за Шампионска лига. Нарече го луд мач, който остава за историята. Голът срещу „Реал”-Мадрид път нарече най-важният в кариерата си.  „Обичам Разград и България, всичко ще ми липсва, където и да отидех в България хората се отнасяха с мен с респект, сърцето ми няма да забрави. Благодаря за всичко” – каза още Марселиньо.

Празненството след вдигане на деветата купа включваше изпълнения на Фики Стораро и Нели Петкова, както и пищна заря над Разград. Преди популярните изпълнители разградчани аплодираха и три местни таланти – Пламена Петрова от Центъра за работа с деца и Надежда Дочева и Дея Куманова от школа „Надежда 4019”.

Хореографията на феновете бе по средата на трибуна „Моци” – преди мача там имаше огромен плакат с номера на Марселиньо – 84, а когато футболистите излязоха на терена бе заменен с фигура на футболист от „Лудогорец” с надпис на фланелката „Непобедимите”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *