„Лудогорец Арена” стана „Хювефарма Арена”, данък МПС – най-ниският в страната, а данък смет – без изменение

Макар и с чести почивки и още по-чести пререкания между опозиция и управляващи, сесията на Общински съвет-Разград взе важни и полезни за обществото решения.

Двете най-полезни са свързани с джоба на обикновения разградчанин – с два налога, които обикновено натежават в семейния бюджет, но пълнят общинската хазна. Новата местна управа не се поблазни да си осигуря бюджетен комфорт, от какъвто осезателно има нужда, като приеме по-високи местни данъци, а се съобрази с очакванията на хората.

Първото очакване бе да се намали данък МПС, който при управлението на ГЕРБ падна в съда, а и бе непоносимо висок за разградчани и сред най-високите в страната. То се сбъдна с мнозинство от 27 гласа, а бившите управници дори не докоснаха пултовете за гласуване, само двама от съветниците на ГЕРБ подкрепиха по-ниския налог. Той е към минимума, предвиден от закона. Предложението влезе като извънредна докладна, предложена от кмета Денчо Бояджиев, но представена от заместник-кмета Добрин Добрев, оказа се обаче, че същите предложения внасят и двете по-големи групи от управляващата коалиция – БСП и Демократична България. „Справедливостта има едно лице” – отбеляза Иво Димитров от Демократична България.  А предложенията са: до 55 kW – 0,34 лв. за 1 до 55 kW, до 74 kW – 0,54 лв. за 1 kW, до 110 kW включително – 1,10 лв. за 1 kW, до 150 kW – 1,23 лв. за 1 kW, до 245 kW – 1,60 лв. за 1 kW, над 245 kW – 2,10 лв. за 1 kW. В ниския диапазон е и вторият компонент от данък МПС екологичната категория, чийто коефициент се умножава по тарифата, свързана с мощността на двигателя. Екологичните коефициенти са съответно: без екологична категория, с екологична категоия „Евро 1” и „Евро 2” – 1,10, „Евро 3” – 1,00, „Евро 4” – 0,80, „Евро 5” – 0,60, „Евро 6” и „ЕЕV – 0,40.

Без изменение остава данък смет. Дискусията по план-сметките се отплесна по състоянието на Регионалното депо за отпадъци, за което кметската управа твърдеше, че са закъснели процедурите по изграждане на нова трета клетка, а опозицията оспорваше. Оказа се, че втората клетка ще се напълни след около година и е възможно да се наложи да се транспортира боклукът на разградчани до съседни областни центрове. Бившият кмет д-р Валентин Василев оспори и размера на неплатените задължения на общината по перото сметосъбиране, когато финансистът на общината Поля Иванова представи цифрите обаче, спорът поприключи. А те показват, че към началото на декември задълженията са над 450 000 лв., неплатените отчисления към РИОСВ – над 900 000 или  общо – 1 414 285 лв. Към 17 декември такса смет от потребителите на услугата е платена на 100%, но се търсят възможности да се съберат стари вземания – обясни Иванова. В отговор на въпроси от съветници от ДПС кметът Бояджиев обясни, че предстои актуализация на схемата на контейнерите по населените места. Стана ясно още, че се работи и по инсталирането на сепарираща инсталация, която може да намали темпото на запълване на втората клетка, с тази цел работят и машини от Добрич за осигуряване на още обем. В крайна сметка докладната получи 19 гласа подкрепа, 1 въздържал се и 8 против, против гласуваха съветниците от ДПС и ГЕРБ.

Освен боклука политически дискусии предизвика още една щекотлива тема, която се появи насред обсъждане на една от докладните, свързани с актуализации и корекции на бюджета – незавършеният ремонт на спортна зала „Абритус”. От ГЕРБ отправиха обвинения към заместник-кмета Добрин Добрев за това, че не е направил постъпки да се търси неустойка от фирмата-изпълнител на ремонта на съоръжението, той е провел процедурата по обществената поръчка. От дискусията обаче стана ясно, че Добрев е имал 9 месеца, за да стартира тази процедура,  а след това управляващите от ГЕРБ са я стартирали на третата година от управлението си и то частично с иск за 25 000 лв.

Горещо стана и около двете докладни, свързани с горския сектор. Представи ги новият стар директор на ОП”Разградлес” Свилен Йорданов, който изнесе данни от управлението на сектора от предходните 4 години и те не кореспондираха с коментарите на тогавашните управляващи, макар те да ги оспориха в заседателната зала. Според Йорданов планираното количество дървесина не е достигнато за тази година, не е ефективен досегашният способ за добив на корен, по думите му голяма част от фирмите, с които общинското предприятие има договори за добив на корен, не изпълняват ангажиментите си с години, а договорите се анексират. Предложението на Йорданов бе да се промени ценоразписът на дървата, които се продават за населението, като за някои от видовете има намаления, други остават на същите нива, въвеждат се и нови разновидности.

Не предизвика много полемики или по-скоро в тях политика нямаше една от очакваните като щекотливи теми – за искането на братя Домусчиеви да се промени името на стадион „Лудогорец Арена” на „Хювефарма Арена” по името на един от основните спонсори на „Лудогорец”. За да защити това предложение в залата на Общинския съвет се яви изпълнителният директор на „Лудогорец” Ангел Петричев. Той обяви за непредставителна, подвеждаща и популистка анкетата, която съветникът Калоян Монев бе провел на фейсбук страницата Кауза Разград и според която 865 човека не подкрепят новото име, а 115 – подкрепят. Петричев съобщи, че промяната на името е сред причините за ускоряване старта на изграждането на последната нова трибуна на спортното съоръжение – сектор А, това се планира да се случи скоро – увери Петричев. „Никога не обсъждана промяна на името на отбора” – категоричен бе също той.

Думите му не се оказаха убедителни единствено за съветниците Калоян и Антон Моневи, които не участваха в гласуването, всички останали 31 съветница обаче подкрепиха докладната.

Явно неучастието в гласуването ще е хитът в този мандат, най-често го прилагат от ГЕРБ, но явно е заразно и за другите групи.
Една от докладните не само обедини, но и разплака съветниците – искането за опрощаване на неплатени задължения. Оказа се, че във всяка от групите има човек, който е познавал родителите на 15-годишното сираче Стела и всички бяха единодушни, че трябва да й се опростят задълженията и трябва да бъде подкрепено нейното искане до Президента за опрощаване на задълженията.

Няколко структурно-организационни елементи направиха впечатление на сесията: например  вече техническото лице, което организира гласуванията, не е на трибуната до официалните лица, а до служителите, които подготвят протоколите от заседанията. Другото бе, че докладните не се четат, както винаги досега е било, до последната запетайка, а се представят с по 2 изречения от вносителя. Освен това по повечето от докладните кметът Денчо Бояджиев преотстъпва правото си да отговаря на въпроси са експертите от екипа си от съответната сфера.

Сесията започна с клетва на нов общински съветник – юристката от БСП Станислава Русева. С нея не само юристите в местния парламент станаха повече, а и женското начало в групата на БСП стана силно доминиращо – от 6 съветника 5 са дами, на другия полюс са групите на Демократична България и ВМРО-Кауза Разград, където са само мъже, съответно 6 и 3.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *