Лозан Панов, кандидат за президент: Бедни сме, защото ни крадат, изоставаме, защото държавата не работи за хората

Лозан Панов е кандидат за президент, издигнат от Инициативен комитет. Заедно с кандидата за вицепрезидент Мария Касимова-Моасе той посети Разград, за да представи своята кандидатура и за да подкрепи кандидатите на „Демократична България”. С него разговаря Димитър Петков:

Г-н Панов, Вие сте човек на закона и сте кандидат за президент на държава, в която фразата „върховенство на закона“ звучи по-скоро като смешен виц, отколкото като някакъв постулат. Какво е за Вас тази президентска кампания?

В момента хората се притесняват за това дали ще продължат да работят, дали няма да бъдат съкратени, а темата за правото стои настрана, както и темата за културата. Но ако ние не разберем, че сме бедни, макар и нашата страна да има прекрасни ресурси и способни хора, защото ни крадат, защото съдебната система не работи и защото сме замръзнали в застой, ние няма да можем да направим крачка напред. Правото е свързано с всяка една дейност – ако щете от момента, в който някой сключва трудов договор, до момента, в който иска да израсне в работата във фирмата, където работи. Така че Правото трудно се обяснява, то не печели избори. Но пък няма как да не се върнем назад и да не кажем, че всички събития, които водят до несправедливост и до нечестност, са онези, които водят и до недоверие към институциите. Така че темата за правото е част от укрепването на институциите. И може би от тук трябва да започна вече по същество нашият разговор. Ако институциите са укрепнали, ако те вършат своята дейност не в интерес на някого, то тогава всички ние ще живеем малко по-спокойно в нашата страна.

България е бедна държава, защото е крадена от партии, от политици, а хората знаят, че съдебната система е направена, за да обслужва техните интереси. Как президентът, имайки предвид неговите правомощия, може да съдейства за една истинска съдебна реформа в страната?

Не смятам, че трябва да се увеличават правомощията на президента. Ние сме парламентарна република, но президентът има възможности чрез своите правомощия да насочва страната по актуалните въпроси. И ако темата за правосъдието стои там някъде на резервната скамейка, няма как да не кажем какво се случи с Ковид-пандемията в България. Виждаме, че четвъртата вълна се оказа още по-тежка, отколкото първите три и отново сме неподготвени толкова, колкото и за първата. И ако в единия случай ни размахваха пръст и ни караха да се чувстваме виновни, че не спазваме мерки и че ние всъщност сме отговорни за случващото се, сега виждаме една липса на всякаква адекватност на тези, които управляват. Неадекватност на ниво ваксинация, неадекватност на ниво лекарства, които са така необходими за преодоляването на този проблем. И разбира се, липса на всякаква материална обезпеченост на лекарите и сестрите, които в този момент изпитват трудности. Мисля, че и в Разград леглата са вече запълнени, липсва персонал. И наред с това има липса на всичко онова, което е нужно, за да се съхрани човешкият живот. Това е проблем. Това е липса на всякаква адекватна реакция за преодоляването на тази сложна ситуация. Към това ще добавя и недоимъкът на доверие. Защото ако в България има толкова нисък процент на ваксинирани, а същевременно толкова висок процент на смъртност, това означава, че ние отново не сме си свършили домашното, за съжаление.

Вие сте в Разград. Какво ще кажете на хората в рамките на тази президентска кампания, която е в ход?

Ще призова хората да не се разделят. Проблемите идват при нас, защото ние сме разделени по всички теми – по темата за и против ваксините, по темата дали може или не може да се направи нещо в енергетиката. Изобщо разделението не е път за нас и се злоупотребява с това.  Умишлено ни разделят, особено по време на избори. Така че ние с Мария Касимова-Моасе сме с протегната ръка към всички. Всеки може да се запознае със семейството на Мария Касимова-Моасе – така че ние не разделяме, напротив. Опитваме се да обединяваме, защото това е пътят към справянето с проблемите и големите предизвикателства пред страната.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *