Лихварят от Китанчево остава в ареста

Окръжен съд Разград определи постоянна мярка „задържане под стража“ на Станимир С. от исперихското село Китанчево, обвиняем по досъдебно производство на ОД на МВР Исперих за лихварство и пране на пари в периода от януари 2020 г. до 03.06.2020 г. Това съобщават от пресслужбата на съда.
45-годишният мъж бе задържан при спецакция, при която от дома му бяха иззети близо 20 000 лева, около 0,5 кг. златни накити, 12 леки и 3 товарни автомобила.
Според държавното обвинение по време на разследването са събрани достатъчно доказателства, въз основа на които може да се направи обосновано предположение, че Станимир Г. е извършил престъпленията по настоящото досъдебно производство. Прокурорът по делото го описа като личност с висока степен на обществена опасност, а неговото незадържане ще осуети разследването.
Защитата на обвиняемият поиска определяне на по-лека мярка за неотклонение – „парична гаранция“ или „домашен арест“. Представена бе характеристична справка за личността на обвиняемия от кмета на село Китанчево и годишна данъчна декларация за 2019 г., подадена в НАП от Станимир С., за реализирани от животновъдство доходи от над 23 587 лева. Адвокатът му заяви още, че иззетите автомобили са с много ниска стойност, тъй като са доста стари, а златните накити разпределени между 5-те членове на домакинството са по около 100 гр. на човек.
В правото си на последна дума пред съда Станимир С. каза, че има добитък, за който няма кой да се грижи, тъй като съпругата му е оперирана, а синът му е със счупена ръка и поиска „домашен арест“.
Въз основа на свидетелските показания съдът прие, че е налице първата изискуема предпоставка за мярката за неотклонение, а именно обосновано предположение за авторство на деянието.
Съществува и реална опасност да окаже въздействие върху свидетелите.
По отношение на заявеното от Станимир С., че няма кой да се грижи за животните му – около 170 овце и 4 телета, съдът намери, че не е установено, че е невъзможно други лица да се грижат за тях.
Въз основа на всички събрани данни и доказателства съдът наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“.
Определението подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Апелативен съд Варна.

 1,090 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *