Лихварят от Китанчево излиза от ареста срещу парична гаранция от 5000 лева

Варненският апелативен съд не намери основания за задържане под стража на обвиняем за незаконна лихварска дейност и пране на пари – съобщават от пресслужбата на институцията. Съдебният състав счете, че най-тежката мярка за неотклонение не е подходяща и определи парична гаранция в размер на 5 хиляди лева. Първоначалният арест на Станимир С. е определен от Разградския окръжен съд на 5 юни.

Досъдебното производство на МВР в Исперих срещу 46-годишния Станимир е започнало през януари, като за нуждите му са използвани специални разузнавателни средства, претърсване и изземване от дома му и разпити. Според показанията на свидетели, Станимир С. им отпускал заеми срещу лихва от около 10%. В някои случаи хората оставяли като залог автомобилите си. Пред къщата му разследващите са установили 22 леки и товарни  автомобила, иззели са половин килограм златни накити и около 20 хиляди лева. Заемодателят е привлечен към наказателна отговорност за незаконно развиване на банкова дейност и пране на пари, извършвани между януари и юни тази година. Обвиняем за лихварство, като помагач, е и синът на Станимир. Той е с мярка за неотклонение „подписка“.

Защитата на Станимир С. обжалва пред въззивния съд определената от първата инстанция мярка за неотклонение. Мотивите: няма достатъчно доказателства за извършена лихварска дейност; мъжът упражнява общественополезен труд като земеделски производител; престъплението, за което е привлечен към отговорност не е тежко по смисъла на закона, за да изисква мярка „задържане под стража“. В съдебната зала адвокатът обясни, че довереникът му е с ниска степен на обществена опасност, от 7 години получава субсидии за животновъдство и тази дейност му позволява да поддържа този стандарт на живот. Последната покупка на имущество датира от 2017г. и затова обвинението в пране на пари е безпочвено.

Според прокуратурата обаче има достатъчно данни, предимно от свидетелски показания, в полза на авторството на деянието, което е със завишена степен на обществена опасност. Представителят на държавното обвинение обясни, че все още не е напълно изяснено на колко хора Станимир е предоставял кредити, но те са повече от досега обхванатите. Това създава опасност, ако е на свобода да се свърже с тях и да им въздейства. Възможно е да повлияе и на вече разпитани свидетели – срещу обещание да им опрости лихвите. Едва когато бъдат разпитани всички лица, на които е дал заем, може да отпадне необходимостта от задържането му под стража, но засега то е наложително, категорична е Апелативната прокуратура.

Обвиняемият не пожела да присъства в това съдебно производство.

Апелативният съд припомни становището на първоинстанционния съд в Разград: отношенията на Станимир с лица, получавали заеми, водят до съмнение, че ако е на свобода, може да окаже влияние на свидетели и да извърши престъпление против правосъдието. Настоящият състав обаче счита, че към настоящия момент няма опасност той да се укрие, нито риск да извърши ново престъпление. Съдът приема, че има достатъчно данни за съпричастността му към обвинението в лихварство. Доколко обаче е извършвано в инкриминирания период – от януари до юни – предстои да уточнят разследващите органи.

Воден от тези мотиви, Апелативният съд се произнесе, че подходящата мярка за неотклонение е парична гаранция в размер на 5 хиляди лв. Определението, което отменя ареста на обвинения в лихварство и пране на пари Станимир С., не подлежи на обжалване.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *