Кутии за дарения за Антония Марчева ще има в разградските музеи по време на „Белите нощи на Разград”

Жителите и гостите на Разград ще имат възможност да подкрепят млада майка, която се бори с тежко заболяване, и по време на едно от най-посещаваните културни събития в града – фестивалът на материалното и нематериално културно наследство „Белите нощи на Разград”. Кутии за дарения ще има във всички къщи-музеи, които ще се отворени вечерта на 23 юни, както и на Абритус на 24 юни вечерта – съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Припомняме, че от четвъртък бе поставена дарителска кутия и на входа на административната сграда на Община Разград, а близки на Антония Марчева, която е с диагноза Аплазия на костен мозък и сумата за лечението й е непосилна за нейното семейство, организират и други събития в подкрепа на младата майка на едногодишно дете.

Новите кутии за дарения ще са в неделя в Художествената галерия „Проф. Илия Петров” и къщите музеи: „Станка и Никола Икономови”, „Анание Явашов” и Етнографския музей, а в понеделник – на археологическия резерват „Абритус”.

Припомняме и програмата на „Белите нощи”, по време на които  разградските музеи традиционно ще бъдат оживени от изкуства, представени от културните институти на Разград – символични домакини в градските къщи музеи.
В 18.00 ч. на 23 юни, неделя, в Художествена галерия „Проф. Илия Петров” символичен домакин е ЦПЛР Център за работа с деца. В галерията посетителите ще могат да разгледат картините, създадени по време на пленера „Мистика и реалност“, който се проведе в Разград, от 7 до 14 юни. В съпътстващата културната програма там ще се представят със свои изпълнения Градски мажоретен състав и Танцова формация „Феникс“ към ЦПЛР ЦРД.

В 19.00 ч. в двора на къща музей „Станка и Никола Икономови“ символичният домакин Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” ще представи популярния телевизионен журналист от екраните на Нова телевизия и БНТ – Мира Добрева с нейния роман „Светулки зад решетките“.
Къща музей „Анание Явашов” и домакинът НЧ „Развитие 1869” ще посрещнат гости в 20.00 ч. Темата на изложбата там е посветена на 145 години от рождението на Григор Николов Попов /Гришата/ – режисьор, журналист и редактор на най-дълго излизалия до 1944 г. разградски вестник „Разградско слово“. Млади музикални таланти от Музикална школа „Илия Бърнев“ към НЧ“Развитие 1869“, артисти от ТТФ „Пулс“ и актьори от театрална трупа към ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“ участват в програмата в къщата музей.
В 21.00 ч. в Етнографския музей артистите на Капански ансамбъл-Разград ще пресъздадат магични ритуали по Еньовден. Чрез различните форми на изкуството ще увлекат публиката в мистиката на Еньовден и ще разкажат за лечебната сила на билките.

В 22.00 ч. под мотото „Времето…- 160 години Часовникова кула в Разград“ ще бъде отбелязана годишнината от построяването на един от символите на града – Часовниковата кула. Културната програма на това място ще бъде поднесена от актьори и музиканти от ТМФЦ – Разград – символичен домакин. Часовниковата кула ще бъде художествено осветена, а на специална видео стена ще бъдат мултимедийно представени снимки на часовниковата кула, правени от известния разградски фотограф Данче Бозаджиева, която е наследник на майстор уста Тодор Тончев.

Традиционно втората Бяла нощ на Разград на 24 юни, понеделник, ще посрещне гости на територията на Археологически резерват „Абритус”. От 17.00 ч. до 21.00 ч. в Интерактивния музей ще бъде експонирано Вълчитрънско златно съкровище, което е от фонда на Регионален исторически музей – Плевен. То е намерено през 1924 година край с. Вълчитрън, област Плевен и тази година се навършват 100 години от неговото откриване. Състои от общо 13 предмета, седем от тях имат формата на диск (фалера). Теглото му от близо 12 кг и половина го прави най-голямото златно съкровище, откривано някогa по нашите земи. Датирано е от XIV-XIII век пр. н. е. или от края на бронзовата епоха.

В 21.30 ч. на Вила „Урбана” ще започне концерт на група „12 BAR“. В концерта на открито под звездите и сред духа на древния град Абритус, на импровизираната сцена на вила „Урбана“ ще чуем популярни джаз, блус и рок произведения и песни. Вечерта и фестивалната програма на „Белите нощи на Разград“ ще завърши с впечатляващо светлинно дрон шоу, което ще бъде осъществено чрез 100 дрона. Дроновете изпълняват различни хореографии, символи и преходи, осветявайки ярко небето в различни цветове. Уникалното представяне, създадено специално по поръчка на Община Разград, носи и запазеното име Светлинно дрон шоу „Абритус“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *