Културни разходки по света и у нас за хората от Дома на пълнолетни с деменция

Дом за пълнолетни лица с деменция – гр. Разград участва в проекта  «Културни разходки по света и у нас по стъпките на историческото наследство» – съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Той се реализира в партньорство с Фондация «Състрадание Алцхаймер България» и с финансовата подкрепа от фонд “Нашите родители” на Фондация „BCause” 2022.

С реализацията на проекта на практика продължава партньорството с Фондация „BCause” след като през 2021 г. бе осъществен успешно проект за музикотерапия и виртуално посещение на музеи и галерии.

Проектът «Културни разходки по света и у нас по стъпките на историческото наследство» започна с подготвителни дейности на 1 юни и ще продължи до края на годината.

Проектът включва 12 онлайн сесии, посветени на културния туризъм и посещения на галерии и музеи от българското и световно културно богатство. Те ще бъдат проведени по специално адаптирана програма и методология за хора с деменция и болестта на Алцхаймер от Дома за пълнолетни лица с деменция от Разград. Специалистите арт терапевтът Мариана Петрова от АРТИЕД и доцент д-р Захарий Дечев- Катедра “Икономика и управление на туристическото обслужване“ в Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров” ще бъдат обучителите, които ще “отведат“ участниците в един по-различен, жизнерадостен свят на изкуство и култура.

Програмата ще даде възможност на 60-те потребители на социални услуги в Дома за пълнолетни лица с деменция да се разходят виртуално из богатото културно наследство у нас и по света. Целта на всички заложени в проекта дейности е да допринесат за повишаване на позитивната емоционалност на резидентите, което спомага да се преодолее депресивното състояние, изолацията и отчуждението.

Изключително важна е подкрепата на екипа на дома, както и създадените условия за грижи и живот на тази специфична група възрастни, която те получават и благодарение на приоритетите, залегнали в стратегиите на община Разград.

Дейностите по проекта протичат паралелно и в Дома за пълнолетни с деменция в гр. Казанлък. Резидентите от двата града  ще имат своите «извънкласни» занимания и проектът ще разнообрази цялостната им програма.

По повод месец септември, отбелязван в целия свят като месец, посветен на борбата с болестта, потребителите от двата дома ще пеят на организиран от тях концерт. Ще подредят и изложба със снимки/картини от културно-историческото наследство на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *