Културата на Лудогорието в YouTube канал от днес

В навечерието на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, Областният управител Гюнай Хюсмен поставя началото на инициативата „Виртуална културна сцена „Лудогорие”. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград

Проектът включва стартиране на нов канал в YouTube, с наименование “Културна сцена Лудогорие / Ludogorie Culture Stage”, който ще даде възможност за безплатен достъп на жителите на област Разград, респективно и на потребители от целия свят до постиженията на разградската култура.

Каналът може бъде открит ТУК..

Инициативата се осъществява с подкрепата на Регионален експертно-консултантски център на читалищата в Разград, Театрално-музикален център Разград, вкл. ДТ „Антон Страшимиров“, Сцена „Назъм Хикмет“, Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“; Капански ансамбъл Разград; Център за подкрепа на личностното развитие – Център за работа с деца, гр. Разград; Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ и други културни институции.

Днес каналът стартира функционирането си със записи на театрални постановки на Държавен театър „Антон Страшимиров“, литературни четения на служители на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ и на деца и ученици, концертни изпълнения на Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“, Центъра за подкрепа на личностното развитие – Център за работа с деца, гр. Разград и на самодейни състави при читалища от област Разград.

Структурата на канал “Културна сцена Лудогорие / Ludogorie Culture Stage” е отворена за нови попълнения. Тази инициатива е покана към всички разградскикултурни институции и творци, които искат техните материали – като видеозапаси на музикални изпълнения, театрални постановки и т.н., да бъдат листвани в канала, могат да се свържат с организаторите на адрес ludogorie_culture_stage@mail.bg.

Всички участващи организации носят отговорност за спазването на авторските и сродни права в предлаганите материали.

Каналът ще има няколко раздела – „Театър“, „Музика“, „Читалищна самодейност“ и „Литературни четения“.

Децата ще открият интересни театрална пиеси и музикални изпълнения в раздел „Изкуство за деца“.

Видеозаписите ще бъдат споделяни и във Фейсбук страницата на Областна администрация Разград.

Проектът ще допринесе за опазване и съхраняване на нематериалното културно наследство на етносите и етнографските групи в област Разград.

 

 3,120 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *