Кубратчани участваха в Русе в протест за Катерина

С вой на клаксони и скандирания днес десетки жители на Кубрат и жители на Русе се събраха на съвместен протест в подкрепа на семейство Славови, чието 7-месечно бебе беше отнето от германските власти в Хамбург. Акцията стартира наобед пред голям търговски паркинг в началото на крайдунавския град.

Организацията на втория протест в подкрепа на бебето Катерина протече чрез автомобилно шествие, което премина по най-оживените русенски булеварди  и приключи с масов протестен поход в района на ГКПП “Дунав мост”.

Сред присъстващите на протеста в Русе бяха и около двайсет жители на Кубрат, както и представители от кубратската неправителствена организация “Потомци на Дуло”. “Тук сме, за да подкрепим нашата съгражданка, на която отнеха несправедливо детенцето. Според нас това не е правилно и настояваме детето да бъде върнато на родителите си”, заяви кубратчанката Нина Тодорова, която допълни още, че хората трябва да бъдат по-единни в исканията и целите си. “Не може да спрем дотук, не може да се откажем и ще протестираме, защото това е нашето детенце и си го искаме обратно”, заяви лелята на отнетото бебенце Абелита Христова, която бе придружена от своя съпруг Милен Христов.

Организаторите и от Кубрат, и от Русе заявиха, че е изготвена петиция с над 3000 подписа, която вече е предадена на немските власти, като доказателство, че семейството може да се грижи за детето си. Протестиращите очакват подкрепа и от българските власти с надеждата за благоприятен и щастлив развой на казуса.

Текст и снимки: Радослав Стойков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *