Кубратчани подкрепят съгражданка – майката на бебето Катерина

Кубрат се включва активно в протестите в подкрепа на семейството на седеммесечната Катерина, която е отнета от родителите си в Германия.

В центъра на града в 13,00 ч. на 16 януари, четвъртък, ще има събитие срещу несправедливото отнемане на бебето от немските власти. По същото време протест ще има и в столицата пред немското посолство. На това събитие Кубрат също ще има представителство, поне един бус с 20 човека ще пътува за София.

Причината за активността на кубратчани не е само проява на солидарност с проблем на български граждани, а на съпричастност към болката на съгражданка.

Майката на Катерина е от Кубрат. Мирена Славова е завършила средно образование в лудогорския град, след което заживява в Русе, там среща любовта на живота си Георги. Катерина е дълго чакано дете – цели 11 години., Ражда се скоро след като родителите й се преселват в Германия. Родена е в седмия месец, прекарва първите си дни в кувьоз. На седеммесечна възраст на 20-ти декември миналата година преживява ПТП в Унгария, при което по чудо оцелява. В спешна медицинска помощ в гр. Кечкемет огледали детето и не открили видими наранявания. Родителите й по спешност се прибират със самолет в Германия, за да я заведат в една от най-добрите клиники в Хамбург за преглед и изследвания. Там откриват, че Катерина е със счупен крак и има кръвоизлив в главата. Налага се спешна операция. Всичко приключва благополучно и родителите са щастливи, че детето им отново е здраво и жизнено. По време на интервенцията обаче лекарите открили и по-стар кръвоизлив. Направили още изследвания и заключили, че има съмнение, че бебето е било малтретирано. Заради подозренията на властите за домашно насилие, бебето, което е кърмаче, е отнето от родителите и настанено в приемно семейство.

Родителите имат намерение да си търсят правата през съда, дотогава обаче бебето остава в приемното семейство. Казусът предизвика много негативни коментари във фейсбук относно европейското законодателство в тази сфера.

Макар далеч от родното място Мирена не е скъсала връзките с Кубрат и посещава града при всяка възможност. Родителите й живеят там, както и семейството на сестра й, която работи в Паспортна служба, съпругът й е адвокат.  Дали има и приятели и колко са те, Мирена ще разбере в четвъртък по подкрепата за нея в нещастната ситуация, в която е попаднала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *