Красимир Янков: Нинова подсигурява мандат на Борисов да управлява с искане за актуализация на бюджета

С искането за извънредно заседание на Народното събрание, с цел да бъде актуализиран бюджетът, Корнелия Нинова дава мандат и хоризонт на правителството на Бойко Борисов да продължи да управлява. Това заяви по Нова телевизия кандидатът за председател на БСП и народен представител от левицата Красимир Янков.

Той разясни, че процедурата за актуализацията изисква много време. „Това е против исканията на протестиращите за незабавна оставка на правителството. Актуализацията дава възможност на кабинета на Борисов да покаже, че е обществено значим и така ще бъде легитимиран. След промяната на сегашния бюджет ще влезем в процедура по приемане на следващия“, каза кандидатът за председател на БСП Красимир Янков.

Попитан, къде е мястото на БСП на протестите, Янков обясни, че левицата трябва да подкрепи онези, които са искрени в недоволството си от ниския жизнен стандарт, липсата на социална политика и настояват за реална промяна в страната. „БСП трябва да се дистанцира от всички други, които искат да употребят недоволството на гражданите“, каза народният представител. „Едно от исканията на част от протестиращите е за промяна на Конституцията.

Трябва да застанем зад нея, защото БСП е инициатор на Кръглата маса и сме водещи в приемането на основния закон на България. Генерираното напрежение в обществото е, заради неспазването на Конституцията и на законите в страната“, категоричен беше той. Красимир Янков предположи, че Отровното трио, които се нарекоха за организатори на протеста, предвиждат създаване на политически проект.

„От 180 членове на националния съвет, 100 поискаха извънредното му свикване в рамките на тази седмица. Това е мнозинството на пленума на фона на нежеланието на ръководството на партията да свика заседание“, каза народният представител. По думите му, нарастването на броя на членовете на националния съвет, които искат извънредното му свикване е показателно, че все повече социалисти искат решенията на левицата да се влизам от колективните й органи, а не еднолично от Корнелия Нинова.

На въпрос, решения по кои теми се очаква да вземат от националният съвет, Янков посочи, че са се натрупали много теми за изминалите месеци – вътрешнопартийните избори, провеждането на Конгрес на БСП, позиция по повод протестите в страната, приемането на финансовия отчет на Нинова, както и изготвяне на позиция по актуалните вътрешнополитически теми.

Източник: www.novapress.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *