Концертът на 24 май – пред Новия театър, преди това – ритуал и пред Стария театър

На два градски площада ще се случват организираните от Община Разград празнични прояви на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Традиционно празничният ден ще започне пред паметника на учениците на светите братя Кирил и Методий. Програмата на празничните изяви е с начало 10,00 часа с ритуал по издигане на Националния флаг на Република България. След това признателните представители на институции, организации и граждани ще поднесат венци и цветя пред паметника на учениците на светите братя Кирил и Методий на площад „Възраждане“.

С празнично шествие през пешеходната зона на бул. „България“ между 11,00  и 11,30 ч. представители на образователни и културни институции ще стигнат до площад „Независимост“.

Пред Общинския културен център (Новия театър) ще бъде тържествено връчена наградата на името на Никола Икономов. Номинацията е една – на хореографа Румен Иванов. Тя бе одобрена на заседанията на постоянните комисии към Общинския съвет, предстои гласуването и на сесия на местния парламент на 23 май. Ще бъдат връчени и отличията „Студент на годината“ и „Отличник на випуска“. Второкурсничката от Филиал Разград на Русенския университет „Ангел Кънчев“ Наталия Русева Беверсдорф ще получи приза „Студент на годината“. Наградата „Отличник на випуска“ ще получат 19 зрелостници, постигнали отличен успех (6,00) по всички учебни предмети през годините на средното образование. Те са от четири разградски училища: Доротея Миленова Георгиева, Ирена Светлинова Станчева, Радина Косева Косева, Анджелина Ваньо Тодорова, Едже Адем Хюсеин, Елица Евгениева Енчева, Калина Веселинова Спасова, Соня Начева Начева, Пресияна Мирославова Досева, Стефания Петрова Каракашева – всички от ППМГ“Акад. Никола Обрешков“; Алейна Белгин Мехмед, Колийн Пламенова Господинова, Моника Ивова Иванова, Ниляй Орханова Османова, Анна-Мария Атанасова Атанасова, Белослава Върбанова Петкова, Кристияна Радославова Киранска – всички от ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“; Мерджан Нериманова Бекирова от ПГИ“Робер Шуман“ и Мариян Красимиров Кръстев от ПГТС“Христо Смирненски“.

След връчването на наградите, което е с начален час 11,30,  започва празничен концерт под надслов „Децата на Разград пеят и танцуват“. В него ще участват изпълнители от певчески и танцови формации от Разград.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *