КНСБ участва в 9 съвместни проверки с Инспекцията по труда, установени са 33-ма работници без трудови договори

КНСБ

В Седмицата на действието на Европейската кампания за деклариран труд (21-25 септември)  КНСБ представи резултати от функционирането на мобилното приложение за сигнали VOX, което беше създадено през м. юни миналата година с цел, да се бори срещу сивия сектор. Това съобщи областният координатор на КНСБ Грациела Ранкова.

Към настоящия момент има над 100 хиляди сваляния от магазините App Store и Google Play. Приложението е обвързано с Главна инспекция по труда, НАП и Комисия защита на потребителите. То е напълно безплатно и е достъпно 24 часа – 7 дни в седмицата.

Общо сигналите в приложението за цялата страна са 108 броя, като 102 от тях са негативни, а 6 са подадени като позитивни сигнали. Строителството, селското стопанство, хотелиерството и ресторантьорството, леката промишленост и търговията са секторите с най-голям ръст нарушения. Местната структура на КНСБ е съдействала за подаване на сигнали от граждани и в сферата на образованието, строителството, търговията, културата. След получаване на сигнала, той се обработва и препраща към съответната институция. Извършени са проверки и при наличие на нарушение, са предприети необходимите мерки към съответните фирми или институции. След извършената проверка, подателят се уведомява за резултата.

Най-честите сигнали, които се получават в регионалната структура на синдиката са свързани предимно с неправомерно ползване на работниците на неплатен отпуск без тяхно изрично съгласие, прекратяване на трудовите правоотношения и свързаните с тях обезщетения, фиктивно намаляване на работното време, принуждаване на хората да подадат заявления за напускане по взаимно съгласие и др.

Извършени са 9 съвместни проверки с Дирекция „Инспекция по труда”-Разград. По техни данни, от началото на годината в областта са установени 33 случая на лица, работещи без предварително сключен договор. Работодателят се санкционира с Акт за установяване на административно нарушение, следван от Наказателно постановление за всеки случай поотделно. Извършва се последващ контрол с приоритет в тези предприятия. Работодателите, допускащи недекларирана заетост, се поставят под засилен контрол, който е особено тежък при установяване на работа без трудов договор при непълнолетни и без разрешения от Инспекция по труда. При тези случаи се уведомява Прокуратура.

КНСБ настоява за дългосрочно и устойчиво финансиране на мерките за справяне с недекларирания труд, както и точни национални данни по темата – заявява още Грациела Ранкова.

 

 2,095 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *