Кмет подаде оставка, ще има още едни избори в Разградско

Общинската избирателна комисия в Разград прекрати пълномощията на кмета на село Ясеновец Сали Салиев. Това е един от малкото случаи в историята на българското местно самоуправление, когато кмет сам подава оставка, а не се налага негово отстраняване поради осъдителна присъда, здравословни причини или някакъв друг проблем. В конкретния случай по средата на мандата си на 20 септември 2021 г. Сали Салиев сам е депозирал в деловодството на Общинския съвет заявление, с което подава оставка и изразява желание да бъдат прекратени пълномощията му.

На заседание тази вечер ОИК-Разград е удовлетворила желанието на Салиев като е прекратила предсрочно пълномощията му. По реда на Изборния кодекс решението ще бъде изпратено в Централната избирателна комисия, оттам – на Президента на Република България, който да насрочи частични избори в Ясеновец. Ако се съди по насрочването на частични избори досега, най-вероятно вотът в Ясеновец ще е в края на тази или началото на следващата година.

Сали Салиев бе избран за кмет на Ясеновец от квотата на ГЕРБ втори тур на местните избори през 2019 г., като на първия бе с 1 глас по-малко от конкурента си за балотажа, но спечели с  57,54%.

Ясеновец е третото по големина село в Община Разград и е управлявано от представители на почти всички основни политически сили, често дава тон и на политиката на общинско ниво. В предходния мандат един от заместник-кметовете на Община Разград бе от Ясеновец – Ердинч Хасанов, а в настоящия Общински съвет трима от общо 33-мата общински съветници са от Ясеновец от различни политически сили: Ахмед Ахмедов-Шоти от ЗНС, Иво Димитров от Демократична България и Танер Сали от ДПС.

Снимка, архив: Сали Салиев полага клетка като кмет на Ясеновец през ноември 2019 г.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *