Кметското сдружение обяви младежки конкурс „Аз за моята община: зелени идеи – чисти общини“

За втора поредна година Националното сдружение на общините в Република България отправя предизвикателство пред младите хора в страната – съобщават от пресслужбата на местната управа.

Темата на националния младежки конкурс, който кметската организация обявява, е „Аз за моята община: зелени идеи – чисти общини“.

В конкурса могат да участват младежи на възраст до 29 години включително, които са ученици, студенти или работещи. Участието може да бъде индивидуално или в екип.

Участниците в конкурса трябва да обмислят и предложат кампания сред жителите на общината, в която живеят, за насърчаване на разделното събиране на отпадъци, намаляване разхищението на храни и повторната употреба на дрехи, мебели и домакинско оборудване и др.

Наградният фонд е 5000 лв. Предвидени са парични награди за първо, втори, трето място и поощрителна награда, всяка между 2000 и 500 лева.

Проектните идеи (с текст, видео, презентация или др.)  трябва да се изпратят до 15 август 2024 г. на адрес: konkurs@namrb.org.

С подбора на темата на тазгодишното издание на конкурса НСОРБ се стреми да подпомогне общините в усилията им за активно включване на младите хора в дейностите на местно ниво, а също така да подкрепи усилията на общините за провеждане на проактивна информационна кампания за предстоящите промени в системите за управление на отпадъците и въвеждането на новия модел за определяне на такса „битови отпадъци“, които трябва да влязат в сила от 2025 г.

Националният младежки конкурс „Аз за моята община: зелени идеи – чисти общини“ се провежда във връзка с отбелязването на Деня на българската община и местното самоуправление 12 октомври.

В първото му издание през 2023 г. бяха получени 57 проектни предложения от млади хора от 33 български общини. Най-младият участник бе на 7 години, като най-честите предложения са от учащи и работещи между 16 и 25 години.

Информация за тазгодишното издание на Националния младежки конкурс под мотото „Аз за моята община: зелени идеи – чисти общини“ можете да следите на профила на инициативата или на страницата на НСОРБ във Фейсбук.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *