Кметове с маски обсъждаха ще го бъде ли Депото за отпадъци

Първите мъже на Област Разград дадоха добър пример за предприемане на санитарно-хигиенни мерки срещу разпространението на Коронавирус днес. На събиране при кмета на Разград Денчо Бояджиев и седемте общински кметове заедно със заместник областния управител Евгени Драганов заседаваха с предпазни маски, част от тях дойдоха с предпазните средства, други си взеха от обособения пункт за предпазни средства до вратата на заседателната зала в Община Разград, използваха и дезинфектантите, осигурени от местната управа.

По информация от пресцентъра на Община Разград кметовете са участвали в Общо събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците за регион Разград. Заседанието открил и ръководил Кметът на Разград Денчо Бояджиев, който е и председател на Сдружението.

На заседанието е взето решение до 15 април Общинските съвети в областта да приемат решения във връзка с финансирането и реализацията на проекта за изграждането на трета клетка на Регионалното депо за неопасни отпадъци.

Изграждането на трета клетка се налага поради предстоящото изчерпване капацитета на настоящата клетка, проектната документация предвижда новата клетка да събира боклука на седемте общини от областта в продължение на 20 години. Предвижда се още изграждането на клетката да бъде финансирано от отчисленията на общините, внесени от тях в РИОСВ-Русе по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците. Общата стойност на проекта е 6 654 817,49 лв.

Кметовете на седемте общини и заместник областният управител Евгени Драганов обсъдиха предложенията на Община Разград за одобряване на проектната документация, разпределението на дяловете за финансиране, тези решения трябва да се вземат от Общинските съвети в областта, кметовете приеха решенията на местните парламенти да бъдат взети до 15 април.

По време на дискусията част представителите на общините предложиха да бъде намален обемът на третата клетка, така че капацитетът й да бъде намален от 20 години на по-кратък, за да могат общинските управи да използват средствата от отчисленията за други цели, свързани предимно с осигуряване на техника за извършване на сметосъбиране. Подобна промяна в проекта ще забави реализацията му и съществува реална опасност втората клетка да се напълни преди завършване на третата. Това ще наложи общините от Лудогорието да транспортират боклука до отдалечени сметища, което ще увеличи допълнително разходите им за тази дейност – обясниха кметът Денчо Бояджиев, заместник-кметът Добрин Добрев и началникът на отдел „Опазване на околната среда“ Недим Тахиров.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *