Кметове от 3 области искат довършване на система “Дунав”

Заместник-кметът на Община Разград Мирослав Грънчаров участва в работна среща за доизграждане на Водоснабдителна система „Дунав”, която се проведе в Попово днес. Това съобщават от пресцентъра на Община Разград.

Представители на общините Лозница, Нови пазар, Попово, Разград, Търговище и Шумен се събраха на работната среща относно трайно решаване на проблемите във водоснабдяването на териториите на областите Шумен, Търговище и Разград чрез използване на алтернативните възможности на система „Дунав”.

Водоснабдителна система „Дунав“ е проектирана в периода 1973-1991 година. Голяма част от нея е изградена поетапно през 80-те години, но така и не е довършена. Трасето започва от русенското село Бръшлен, преминава през областите Разград, Търговище и стига до Шумен, като може да осигури водоснабдяване за повече от 350000 души, живеещи в градовете и населените места в посочените региони. По данни на експерти, на територията на Търговище системата е изградена до Буховци.

Пред градоначалниците от трите области инж. Стефка Божанова – проектант по Водоснабдяване и Канализация – представи характеристиките и особеностите на Водоснабдителна система „Дунав”, нейните предимства и недостатъци, основните проблеми при експлоатацията и поддръжката й.  Управителят на „Водоснабдяване – Дунав”  инж. Стоян Иванов, подчерта, че основните предимства на системата са водоизточниците със сравнително постоянен дебит, който достига 200 л/сек. и не се влияе от засушавания и други климатични промени, както и добрите питейни качества на водата, която има необходимост единствено от дезинфекция (обеззаразяване). Той подчерта важността да се направят задълбочени технико-икономически проучвания и да се даде експертна оценка след задълбочен анализ на екип от специалисти дали дострояването и експлоатацията на Водоснабдителна система „Дунав” е целесъобразно.  Според инж. Иванов системата може да предостави вода с конкурентна себестойност спрямо местните водоизточници, ако работи с оптимален капацитет и се направи оптимизация, рехабилитация и доизграждане на системата.

Кметовете на заинтересованите общини се обединиха около идеята, че възстановяване на водоподаването през съществуващите участъци на система „Дунав”, съчетано със скоростното цялостно завършване на първоначалния проект, ще даде едно трайно и устойчиво решение на всички въпроси, свързани с водоснабдяването на населените места, като в същото време пълното натоварване на тази водопреносна мрежа ще даде възможност и за оптимизация на цените към крайните потребители, съчетано с възможност за централизиран контрол върху качеството на питейната вода.

Представителите на местните власти ще отправят общо искане до министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите за сформиране на комисия, която да обследва система „Дунав“ и да установи възможностите за нейното възстановяване и развитие.

Възстановяването на системата и цялостното завършване на първоначалния проект ще дадат едно трайно и устойчиво решение на всички въпроси, свързани с водоснабдяването на населените места, като, в същото време, пълното натоварване на тази водопреносна мрежа ще даде възможност и за оптимизация на цените към крайните потребители, съчетано с възможност за централизиран контрол върху качеството на питейната вода.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *